Cum ajungem și cum privim în miezul unui poem? De ce avem nevoie pentru a descifra structura, stilul unui poem? Plecând de la senzația sau sentimentul care declanșează un vers sau o imagine, vom ajunge la fibra sau celula cuvântului și la mesaj.
Luni, 21 martie 2022, ora 18.00, la sediul expoziției de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, ne va însoți în această călătorie, de Ziua Internațională a Poeziei, scriitoarea Ioana Nicolaie. Publicul va fi invitat la un exercițiu de scriere creativă, primind un feedback și o analiză constructivă.
Pentru înscrieri și detalii, vă rugăm să sunați la 0736.598.451 (WhatsApp) sau să scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).
***
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimun” – desemnat de către USR „Cartea Anului” 2013), antologia „Lomografii”, patru romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sîrmă”, „Pelinul negru” – finalist la opt cele mai importante premii literare, câștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista „Ateneu”; desemnat Cartea Anului în 2018 de către „Cititorul știe mai bine” – și „Cartea Reghinei”, câștigătoare a Premiului Radio Romania Cultural pentru Proză 2020 și a Premiului Național pentru Proză Iași) și literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik și mercenarii”, „Ferbonia”, „Vertijia”, „Călătoria lui Medilo”, „Spionul KME” și, sub pseudonimul Robert Ersten, „Cum am supraviețuit clasei a VIII-a”). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul „Nordul” a apărut în germană, în 2008, „Cerul din burtă” a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar „O pasăre pe sârmă” s-a tradus în sârbă. „Autoimun” a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci și trei de volume colective românești („Ferestre 98”, „40238 Tescani”, „Cartea cu bunici”, „Intelectuali la cratiță”, „Cartea simțurilor”, „Bucureștiul meu”, „Scriitori la poliție” etc.) și în numeroase reviste și antologii străine („Poésie 2003: Roumanie”, „territoire d’Orphée”, „New European Poets”, „An Anthology of Contemporary Romanian Poetry” etc.). Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.