„Niciodată omul nu a fost mai bolnav decât atunci când a început să fie serios și tragic”. Așa ceva găsim într-un ziar vechi, din 1928, un ziar mic, atât de mic cum „n-a mai apărut niciodată, nici la furnici”. Ziarul se numea „Bilete de papagal”, iar „papagalul șef” – Cocó, căruia nu-i mai tăcea gura deloc, era Tudor Arghezi, lui îi aparține și vorba de duh de mai sus. Un scriitor cu profil atipic, un artist pe cât de talentat și inspirat, pe atât de priceput în a se pune în valoare și în a fi propriul său impresar. Acest ziar a fost un mare succes pentru Arghezi. Dacă azi ar fi făcut după acel tipar o pagină de Facebook, ar fi avut cu siguranță milioane de urmăritori!
Înfățișarea fizică a ziarului era mică (32 cm/12 cm), față de celelalte ziare era doar „un purice”, zice Arghezi. Se pare, totuși, că era „un purice nervos, dotat cu o remarcabilă natură de inspector-general”. Inspecta toate domeniile vieții cotidiene, era informat, talentat, sensibil, tăios sau haios, în funcție de situație. Totul era spus concentrat, pe scurt, pentru că dimensiunea ziarului nu permitea altă variantă și directorul său, Cocó, îi îndemna pe colaboratorii săi să se întindă numai în profunzimea ideii, și nu în numărul de cuvinte. În plus, ziarul punea accent pe relaxarea cititorilor. În acest sens, găsim în articolul introductiv al primului număr din 2 februarie 1928, următoarele idei: „O dată pe zi, un surâs nu e de lepădat. Și doi lei pe zi ca să surâzi e un record de ieftinătate și o medicină bună. Niciodată omul nu a fost mai bolnav decât atunci când a început să fie serios și tragic (știm că am expus și mai sus această idee, dar dorim să se fixeze în mințile cititorilor – n.n.). În războiul popoarelor, medicii au făcut observația că aceleași răni se vindecau mai repede la soldații victorioși decât la cei învinși (…). Firimitura noastră de ziar le aduce (oamenilor) ceva cu totul nou – sănătatea!”
Iată ce artificii de marketing folosea Arghezi! Dar, dacă ne gândim bine, până la urmă acesta este adevărul, surâs=relaxare, relaxare=sănătate.
Ziarul lui Arghezi a apărut în 4 serii, deci cu pauze, din 2 februarie 1928 (primul număr) și până în 15 februarie 1945 (ultimul număr).
Vă așteptăm cu drag să vizitați Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” și să vedeți în ce mediu proaspăt și cald a trăit, a creat și a surâs autorul „Biletelor de papagal”!
Text de Doro Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”.