Corespondențe de aprilie #5 | A. D. Xenopol

0
481

Cunoscut ca teoretician și istoric al literaturii, A. D. Xenopol a fost membru titular al Academiei Române, colaborator la revista „Convorbiri literare”, profesor universitar, scriitor și autor al primei istorii complete a românilor. A fost remarcat și susținut, dar mai blamat de Titu Maiorescu, a purtat o valoroasă corespondență cu Iacob Negruzzi și s-a remarcat ca istoric de referință alături de elevul său, Nicolae Iorga care, peste ani, îi dedică un portret pe măsură: „Xenopol era pentru noi, pentru noi toți, chiar pentru cei care nu-l cetiseră, dar simțeau instinctiv înaintea cui se află, o culme […] Teoriile acestui cap filozofic așa de bine înzestrat se vedea bine că-l stăpînesc înainte de toate, și el ni le-a schițat, cu un entuziasm lipsit de gesturi, în primele lecții, fără să fi putut noi simți noutatea și caracterul lor, măcar foarte sugestiv […] Rareori un om s-a bucurat mai mult de propria lui cugetare și s-a simțit așa de bucuros s-o poată comunica altora!” (N. Iorga – „O viață de om așa cum a fost”)

Filosofia istoriei a fost domeniul care l-a preocupat pe A. D. Xenopol toată viața, în anii studenției scriind primele studii, iar în anii maturității aprofundând ideile sale spre zone care se întrepătrund și cu filozofia culturii. Într-o cercetare legată de teoriile sale cunoscute pe plan universal, criticul Z. Ornea încadrează rolul și importanța culturii naționale în textele semnate de A. D. Xenopol astfel: „După ce a analizat toate formele culturii, evident fără mijloacele ei instituționale, Xenopol încearcă o privire generală asupra obiectului cercetat, definind cultura națională, elementele ei, înalta ei semnificație în viața unui popor, rolul ei în afirmarea și integrarea valorilor naționale în ansamblul culturii mondiale.” (Z. Ornea – „Studii și cercetări”)

Text de Mihaela Stanciu

Vă invităm să descoperiți expoziția „18 scriitori români în viziunea graficienilor lumii”, organizată de MNLR în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59), unde veți descoperi portretele criticului văzute de artiști din Argentina, Danemarca, Egipt, Marea Britanie, Serbia și Ucraina.

Mai multe detalii aici:

https://mnlr.ro/18-scriitori-romani-in-viziunea-graficienilor-lumii-expozitie-mnlr-in-bucuresti-mall-vitan

 

 

Total Views: 481 ,