Dialog de Ziua Mondială a Libertății Presei | Cătălin Oprișan și Loreta Popa

0
428

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 3 mai 2023, de la ora 19.00, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8, la un dialog între Cătălin Oprișan și Loreta Popa despre Ziua Mondială a Libertății Presei.

Ce principii care stau la baza libertății presei mai sunt onorate astăzi? Cum poate fi evaluată starea libertății presei în lume? Ce să mai reflectezi cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale și ce omagii să pretinzi pentru acei jurnaliști care și-au pierdut viața făcându-și meseria? Sunt doar câteva dintre întrebările la care Cătălin Oprișan și Loreta Popa vor încerca să răspundă.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

Cătălin Oprișan s-a născut pe data de 26 mai 1976. Și-a început cariera prin a fi comentator la emisiuni sportive, iar timp de zece ani a făcut parte din echipa emisiunii prezentate de către Răzvan Simion și Dani Oțil, acolo unde a prezentat zilnic mai multe știri amuzante, din întreaga lume. În anul 2022 și-a dat demisia și s-a mutat la matinalul unui radio. Cătălin Oprișan lucrează ca jurnalist din anul 1993 și este licențiat în „Particularități ale limbii presei sportive”. În cariera sa de 30 de ani, Cătălin Oprișan a participat la ultima finală de Cupa Cupelor din istorie și a fost martor la ultimul meci al lui Gheorghe Hagi la Euro 2000, la retragerea sa de la echipa națională. În plus, Cătălin Oprișan a fost corespondent în timpul Campionatului Mondial din Coreea de Sud și Japonia, atunci când Ronaldo a câștigat alături de Brazilia finala. Pe lângă cariera de jurnalist, Cătălin Oprișan a scris istoria Stelei, „Steaua, Legenda unei echipe de fotbal” și a primit Premiul „Ioan Chirilă”. De asemenea, jurnalistul a mai scris și „Istoria echipei naționale de fotbal a României”, premiată de către Asociația Presei Sportive din România.

Loreta Popa ( n. 1968, București) a debutat cu „Scrisori pentru Emaˮ (Editura Semne, 2009). Au urmat „Povestea Lupului Albastru”, „Scrisori de dragoste – Astăzi, Acum” – 2010 (Editura Mateiaș), „Cântecul culorii” – 2011 (Editura Neverland), „33” – 2015 (Editura TracusArte) și o reeditare a „Scrisorilor pentru Ema” (2017, Editura For You). După 30 de ani de presă culturală, un periplu ca redactor și editor la ziarele Dimineața, Cronica română, Vocea României, Sport XXI, Național, Jurnalul Național, Revista Cariere, Taifasuri, Evenimentul Zilei și ca redactor-șef al revistei Jurnal Spiritual, din ianuarie 2017 este PR la Muzeul Național al Literaturii Române.

Ziua Libertății Presei este o șansă de a ne aminti că democrația nu este posibilă dacă libertatea de exprimare și libertatea presei sunt supuse unor restricții care nu respectă standardele drepturilor omului.

Intrarea liberă. Vă așteptăm cu drag!

Total Views: 428 ,