Tu ce ai vrut să te faci când erai mică? #2

0
391

Ziua de 8 martie este o zi specială, pe care an de an o dedicăm femeilor din viața noastră și importanței pe care acestea o au în fiecare gest și gând pe care le manifestăm. Pentru noi această zi are o semnificație dublă fiind și ziua în care an de an evocăm amintirea Agathei Bacovia, soția marelui nostru scriitor, a cărei imagine a rămas atât de bine conturată în istoria literaturii române datorită vieții dedicate în întregime lui George Bacovia.

Muzeul Național al Literaturii Române și Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” vă invită luni, 8 martie 2021, ora 21.00, la evenimentul anual prin care evocăm amintirea și personalitatea Agathei Bacovia (1895-1981), desfășurat la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”. Anul acesta ni s-au alăturat trei figuri feminine cu un rol important în societatea românească, fiecare în domeniul în care activează: Svetlana Cârstean (scriitoare), Ada Condeescu (actriță), Roxana Trestioreanu (artist vizual), care vor răspunde la întrebarea „Tu ce ai vrut să te faci când erai mică?”, într-un dialog sincer și prietenesc pe care îl vor purta cu elevii Școlii Generale nr. 111 „George Bacovia”. Întâlnirea va avea loc prin intermediul platformei zoom luni, 8 martie 2021, ora 16.00, urmând ca în aceeași seară să transmitem materialul realizat în cadrul întâlnirii noastre virtuale din timpul zilei, în regim de premieră live, începând cu ora 21.00, și pe pagina noastră de Facebook. Întâlnirea este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, iar discuția va fi urmată o săptămână mai târziu și de un atelier coordonat de Svetlana Cârstean, în care copiii vor ilustra prin cuvinte ce își doresc să se facă atunci când vor deveni mari.
Vom marca împreună împlinirea a 126 de ani de la nașterea Agathei Bacovia, printr-un tur ghidat on-line introductiv care va readuce personalitatea Agathei Bacovia în atenția publicului nostru, realizat de muzeograful casei memoriale, Lelia Spirescu, în cadrul unui proiect pilot, dedicat femeilor care au le-au fost alături scriitorilor Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu.

Evenimentul face parte dintr-un program educativ amplu, „Educație muzeală la casele memoriale”, prin care Muzeul Național al Literaturii Române, prin intermediul caselor memoriale, își propune, pe de o parte, diversificarea activităților de promovare a patrimoniului muzeal deținut, iar pe de altă parte, încurajarea, prin implicarea sa activă, la modernizarea metodelor de predare a literaturii și artelor în instituțiile școlare din București printr-un discurs interdisciplinar. Programul urmează a fi derulat și implementat pe parcursul anului școlar în curs, iar în această fază invităm reprezentanți ai școlilor din București, profesori și elevi deopotrivă, să ni se alăture în vederea lansării proiectului pilot.

Agatha VASILIU-BACOVIA (8 martie 1895, Mizil – 12 octombrie 1981, București), născută Grigorescu, a fost soția poetului George Bacovia. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, a fost profesor secundar de literatură română la un liceu. A început să publice în 1918, în revista „Scena”, primele sale poeme sau opere în proză. Are marele merit de a fi avut grijă de poetul George Bacovia, zbătându-se ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin. Volume publicate: „Armonii crepusculare” (1923), „Muguri cenușii” (1926), „Pe culmi de gând” (1934), „Terase albe” (1934), „Bacovia. Viața poetului” (1962), „Lumina” (1965), „Poezie și proză” (1967), „Cu tine noaptea” (1969), „Versuri” (1970), „Efluvii” (1977), „Șoaptele iubirii” (1979), „Poezie sau destin. George Bacovia. Ultimii săi ani” (1981).

Total Views: 393 ,