Imagini şi mărturii. Şcolile de altădată | Expoziţie MNLR în Bucureşti Mall Vitan (Calea Vitan 55-59)

0
349

Cum arăta şcoala de altădată? Cum predau profesorii şi cum învăţau elevii? Vom descoperi împreună răspunsurile explorând expoziţia pe care Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit-o la Bucureşti Mall Vitan (Calea Vitan 55-59) începând cu 6 septembrie şi până în 18 septembrie 2021.

Expoziţia este dedicată scriitorilor şi scriitoarelor în ipostaza lor de elevi/eleve şi profesori, completată de imagini şi informaţii despre şcolile şi liceele de altădată, din arhiva MNLR. Expoziţia va fi prezentată şi în Plaza România începând cu 20 septembrie 2021.

„… era ceva la acest băiat ce nu se putea încătuşa şi aceasta era o pornire instinctivă pentru neatârnare, pentru o mişcare liberă, neforţată de împrejurări” (Theodor Ştefanelli,  Amintiri despre Eminescu, vol. apărut în 1914, reeditat la Editura „Scrisul Românesc” Fundaţia-Editura şi de Editura Cununi de Stele, în 2018)

„Eu m-am simțit viața mea întreagă mai presus de toate dascăl. A le da altora învățături a fost pentru mine totdeauna o mulțumire, și cele mai vii mulțumiri le-am avut stând de vorbă cu oameni prin care mă puteam dumiri ori plimbându-mă cu elevii mei. Mai ales ca dascăl mi-am câștigat și pânea de toate zilele, și nu-mi aduc aminte să mi se fi-ntâmplat vreodată ca să fiu nemulțumit de-nvățăturile ce-am dat”, mărturisea Ioan Slavici în Amintiri. Lumea prin care am trecut.

„Constantin Brâncuşi l-a cunoscut personal pe Spiru Haret; fiind solicitat să facă o machetă pentru statuia acestuia, a prezentat o simplă fântână. Pentru el, aşa fusese Haret, un izvor de apă vie. Aşa a fost, într-adevăr, pentru naţia lui: un izvor dătător de viaţă.” (Ion Bulei)

„Rar mi-a fost dat să întâlnesc un scriitor cu o atât de bogată înzestrare literară și, în același timp, un om atât de bun și atât de săritor la necazurile semenilor săi, ca doctorul Vasile Voiculescu! Poet de fină sensibilitate, autor dramatic preocupat deopotrivă de durerile, ca și de marile probleme ale omului, mai târziu nuvelist și povestitor de înaltă clasă, Voiculescu a izbutit să aibă în aceste trei genuri atât de diferite o recunoaștere aș zice unanimă. Despre opera lui s-a scris mult și se va mai scrie încă multă vreme. Mai puțin cunoscut e omul, care s-a ținut cu o nobilă discreție departe de tumultul și de larma vieții”. (Tudor Teodorescu-Braniște despre Vasile Voiculescu)

Echipa de proiect

Muzeografi: Radu Băieşu, Diana Iancu-Albu, Andra Ispas, Oana Oros, Loreta Popa, Mihaela Stanciu, Gabriela Toma, Anni Udrea
Creaţie grafică: Cristina Milca
Relaţii Publice: Andreea Balaban

Pentru detalii, vă rugăm să scrieţi la adresa programe@mnlr.ro sau să apelaţi 0736 598 451 (Gabriela Toma).

 

Total Views: 349 ,