Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Episodul 6

0
581

Cei mai mulți dintre noi, indiferent de vârstă, am citit și recitit romanul „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, l-am analizat, l-am comentat, am scris despre el, l-am interpretat și reinterpretat, l-am încadrat, l-am povestit altora… iar ofițerul Apostol Bologa reprezintă pentru fiecare dintre aceia care am citit romanul unul dintre personajele cele mai importante din istoria literaturii române.

Puțini însă cunoaștem povestea care astăzi leagă puternic istoria Casei Memoriale „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” de acest roman, unde cei care ne-au vizitat au putut descoperi alături de muzeograful casei unul dintre cele mai importante obiecte de patrimoniu de aici, devenite astfel datorită istoriei și dramatismului care îi dau astăzi valoare: bucata de lemn care provine din spânzurătoarea cu care a fost executat Emil Rebreanu, fratele scriitorului. În episodul 6, Adrian David, muzeograful casei memoriale din Cotroceni, vă spune una dintre cele mai emoționante povești ale istoriei literare.

Emil Rebreanu (1891-1917). Fratele scriitorului Liviu Rebreanu, Emil Rebreanu a luptat în cadrul armatei austro-ungare pe fronturile din Galiția, Rusia și Italia, fiind distins pentru curajul său. 1917 s-a dovedit pentru el a fi un an de profundă confruntare lăuntrică întrucât a fost pus în situația de a lupta împotriva Armatei Române: „Nu pot să-i împușc pe frații mei români, nu pot să-l împușc pe Liviu”, îi scria surorii sale. A încercat să dezerteze, dar, din nefericire, a fost prins și executat pentru trădare, primind ca pedeapsă moartea prin spânzurătoare, cea mai degradantă pedeapsă pentru un ofițer. Experiența sa de război, împreună cu scrisorile trimise familiei, au fost folosite drept surse de inspirație de către Liviu Rebreanu pentru romanul său ,,Pădurea spânzuraților”, în care personajul principal Apostol Bologa este inspirat de Emil Rebreanu.

Total Views: 566 ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.