Limba română este unul dintre cele mai importante elemente care definesc poporul român, poate chiar cel mai important element care a contribuit la formarea unei identități culturale specifice și la vizibilitatea acesteia nu doar în țară, cât și în afara ei.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeului Național al Literaturii Române din București, prin Casele Memoriale ale Scriitorilor pe care le administrează, îi invită pe micii iubitori de artă să participe la un concurs și să creeze o ilustrație cu titlul „Miracolul cuvintelor”, inspirați de următoarele rânduri ale lui Tudor Arghezi:
„Miracole nesfârşite zac în noi şi împrejurul nostru… Miracolul suprem: cuvântul, cu diviziunea lui: limba. Cum s-au născut cuvintele?… Dar al cui este cuvântul? Al omului, al naturii?
E miraculos cuvântul pentru că la fiecare obiect din natură şi din închipuire corespunde un cuvânt.
Cuvinte fulgi, cuvinte aer, cuvinte metal. Cuvinte întunecate ca grotele şi cuvinte limpezi ca izvoarele pornite din ele. Într-un cuvânt se face ziuă şi alte cuvinte amurgesc. Cuvintele scapără ca pietrele sau sunt moi ca melcii. Ele te asaltează ca viespele sau te liniştesc cu răcoarea: te otrăvesc ca bureţii sau te adapă cu rouă trandafirie.” (fragment din „Scrisoare cu tibișirul” de Tudor Arghezi)
Tema lucrării:
– Miracolul cuvintelor
Participanții:
– elevi din clasele V-VIII, de la școli cu profil de artă plastică, din București
Despre lucrări:
– fiecare participant poate participa cu o singură lucrare
– vor fi lucrări colorate, realizate pe hârtie de format A3
– pot fi realizate cu orice tip de tehnici și culori: acrilice, tempera, acuarele, creioane colorate, cretă, carioci, tușuri etc.
Calendarul proiectului:
28 decembrie 2020 – 16 ianuarie 2021 – realizarea și înscrierea lucrărilor printr-un e-mail la adresa: case.memoriale@mnlr.ro, care să conțină:
– o fotografie a lucrării
– titlul dat de autor lucrării
– numele și prenumele copilului, vârsta, clasa, școala de arte la care este înscris
– o poză sau un scan cu un acord semnat de părinte pentru a putea folosi lucrarea copilului, modelul de acord urmând a fi transmis de organizatorii proiectului odată cu invitația de a participa la acest proiect.
16 – 17 ianuarie 2021 – confirmarea înscrierilor pe e-mail
18 – 21 ianuarie 2021 – postarea lucrărilor pe pagina de Facebook a muzeului și desfășurarea concursului pentru premiul de popularitate prin înregistrarea celui mai mare număr de like-uri oferit lucrărilor prezentate
21 ianuarie 2021 – jurizarea lucrărilor de către un juriu de specialitate format din artiști vizuali contemporani de renume și de critici de artă și stabilirea ierarhiei pentru premiile acordate în funcție de categoria de vârstă din care elevul participant face parte
22 ianuarie 2021 – anunțarea câștigătorilor printr-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române – muzeul.literaturii.române
Câștigătorii primelor trei premii vor fi selecționați de către un juriu format din artiști vizuali contemporani și scriitori. Decizia juriului este incontestabilă, nu se acceptă contestații. Premiul de popularitate se va acorda în funcție de numărul de like-uri (aprecieri) primite de fiecare lucrare în parte pe pagina de Facebook a MNLR.
Toți câștigătorii vor primi, alături de vouchere valorice Profiart, și un pachet de cărți și suvenire oferite de Muzeul Național al Literaturii Române!
Premiile:
– Premiul I – pentru clasele a V-a și a VI-a, vouchere Profiart în valoare de 1000 de lei
– Premiul I – pentru clasele a VII-a și a VIII-a, vouchere Profiart în valoare de 1000 de lei
– Premiul II pentru clasele a V-a și a VI-a, vouchere Profiart în valoare de 800 de lei
– Premiul II pentru clasele a VII-a și a VIII-a, vouchere Profiart în valoare de 800 de lei
– Premiul III pentru clasele a V-a și a VI-a, vouchere Profiart în valoare de 500 de lei
– Premiul III pentru clasele a VII-a și a VIII-a, vouchere Profiart în valoare de 500 de lei
– Premiul de popularitate, vouchere Profiart în valoare de 400 de lei
Fiecare participant va primi diplomă de participare la concursul lansat de MNLR, iar lucrările realizate în cadrul proiectului vor fi prezentate integral în cadrul unei expoziții de grup organizate și vernisate de Ziua Limbii Române, 31 august 2021. Spațiul în care expoziția se va desfășura va fi anunțat ulterior.