Lidija Dimkovska și Ioana Ieronim | Dialog

0
229

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 28 octombrie 2022, ora 18.00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, la un dialog între scriitoarele Lidija Dimkovska și Ioana Ieronim.

Lidija Dimkovska (1971, Skopje, Macedonia de Nord) а publicat şapte volume de poezie, trei romane, un jurnal american şi o carte de povestiri scurte în ţara natală. Cârţile ei au fost traduse în 15 limbi străine și au primit sau au fost nominalizate pentru mai multe premii atât în Macedonia de Nord, cât și în SUA, Germania, Slovenia, România, Serbia, Polonia etc. Pentru romanul „O viaţă de rezervă” a obținut și Premiul Uniunii Europene pentru literatură, iar anul trecut, la Serile poeziei de la Struga, a luat Premiul pentru Cea mai bună carte de poezie macedoneană. În România, unde a trăit între 1994 și 2001, a publicat volumele de versuri „Meta-spânzurare de meta-tei”, în 2001, şi „Diferenţă”, în 2012, traduse de Constantin Abăluță, Ioana Ieronim și Dagmar Maria Anoca împreună cu autoarea. În 2019, la „Casa cărţii de ştiinţă”, a apărut romanul „O viaţă de rezervă” iar în 2020, la Editura Minerva, romanul ei „Camera ascunsă”, traduse de Octavian Blenchea. Traduce din literatura română şi slovenă în limba macedoneană.

Ioana Ieronim, autoarea mai multor volume de lirică; poezie narativă în Triumful Paparudei (cu ediții în Anglia și Germania) și Egloga (cu ediție recentă în Statele Unite ale Americii, trad. Adam J. Sorkin), dramaturgie, eseu. Traduceri de poezie și de teatru, de la Shakespeare la Tony Kushner și Goran Stefanovski. A fost redactor pentru enciclopedii străine, jurnalist cultural, atașat cultural la Washington DC, director de program Fulbright la București. Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române. Membră a Uniunii Scriitorilor și PEN România.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să scrieți la program@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451.

Total Views: 229 ,