Editura MLR la Târgul de carte Gaudeamus 2021

0
906

Editura MLR semnalează, în cadrul ediției on-line a Târgului de carte Gaudeamus, organizată în perioada 1 – 31 martie, apariția volumului „Mircea Eliade. De la om la supraom și înapoi”, semnat de Dolores Toma. Profesoară emerită, conducătoare de doctorate la Universitatea din București, autoare a mai multor studii despre literatura franceză, publicate atât în țară, cât și în Franța, dar și a celebrului volum „Despre grădini și modurile lor de folosire” sau a cărții „Panait Istrati, de la A la Z”,  Dolores Toma scrie o lucrare exemplar documentată despre marea temă din opera lui Mircea Eliade: natura umană, împreună cu toate posibilitățile și încercările de transcendere ale ei. Urmărind ipostazele multiple ale omului și ale supraomului, autoarea unește firele biografice și ficționale din opera lui Mircea Eliade și le fixează în imagini coerente, de sine stătătoare. Despre acest volum, care reclamă, prin cursivitatea sa aproape narativă, emoție și curiozitate, aflăm mai multe din dialogul purtat de Dolores Toma cu Iuliana Miu.

Volumul poate fi achiziționat de aici: https://edituramnlr.ro/librarie/critica-literara/mircea-eliade-de-la-om-la-supraom-si-inapoide-dolores-toma/

#Gaudeamus #EdituraMLR #MirceaEliade

_____________________________

#Gaudeamus2021 #EdituraMLR #MirceaMartin80

Mircea Martin, „Identificarea continuă” In honorem „Mircea Martin 80” – patruzeci și cinci de autori din domeniul academic și universitar contribuie la acest volum dedicat profesorului Mircea Martin la împlinirea a optzeci de ani.

„Teoretician și critic literar cu o contribuție substanțială în domeniu, creator de concepte teoretice de impact și coordonator al Cenaclului Universitas, editor cu program și proiecte culturale pe termen lung și, nu în ultimul rând, profesor erudit și exigent la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, Mircea Martin face parte dintr-o categorie rarisimă de intelectuali pentru care verbul a construi este esențial” – acesta este portretul pe care Carmen Mușat îl schițează, iar autorii prezenți în volum îl completează, cu afecțiune și profesionalism.

Vă invităm să urmăriți o discuție despre acest volum, dar și despre profilul intelectual și uman pe care profesorul Mircea Martin îl întruchipează. Invitații sunt Carmen Mușat, Caius Dobrescu, Delia Ungureanu, Dorin Ștefănescu, moderator: Luana Stroe.

________________________

#Gaudeamus2021 #EdituraMLR #RevistaManuscriptum

Am decis ca, anul acesta, să reedităm la Editura Muzeul Literaturii Române un număr foarte important al revistei Manuscriptum: numărul 1 din 1991. Deja e limpede ce am avut în vedere: acesta e binecunoscutul număr în care Petru Creția publică o serie de inedite Mihai Eminescu. Vorbesc despre această restituire, extrem de importantă pentru istoria literară, Ioan Cristescu și Bogdan Crețu. Intenția e aceea de a readuce în prim-plan o metodă de lucru, un mod de a resuscita pasiunea pentru eminescologie, iar, la acest capitol, Petru Creția este un model de conduită intelectuală.

____________________________

#Gaudeamus2021 #Editura MLR #CaieteleAvangardei16

„Caietele Avangardei” este o publicație mult așteptată a Editurii MLR, coordonată de profesorul Ion Pop, specialist de vârf al mișcării de avangardă în literatura română. Revista este o apariție singulară în mediul cultural de la noi și își animă cititorii prin textele deopotrivă fascinante și ireproșabile la nivel academic.

Numărul 16 al revistei cuprinde atât texte dedicate lui Paul Celan, cât și o serie de restituiri avangardiste. Mai multe despre acest număr al revistei aflăm de la profesorul Ion Pop, Paul Cernat și Emanuel Modoc.

Numărul 16 al revistei „Caietele Avangardei” este disponibil aici.

_____________________________

 
„Harta și legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi” este un adevărat eveniment editorial.
 
Inițiativa este una cât se poate de nimerită, având în vedere că studiile dedicate operei lui Mircea Cărtărescu au fost, până acum, disparate, sau livrate doar sub forma cronicii de întâmpinare.
 
Volumul, coordonat de Oana Fotache și Cosmin Ciotloș, adună texte scrise de specialiști în domeniul filologic, dar nu numai. Volumul conține lecturi ale operei lui Mircea Cărtărescu dinspre muzicologie, istoria religiilor, arhitectură, arheologie etc., oferind multiple chei și posibilități de interpretare și reinterpretare. Mai mult, volumul conține, la propriu, o hartă, proiectată de arhitectul Lorin Niculae, iar Bucureștiul lui Mircea Cărtărescu prinde acolo noi contururi.
 
Puteți afla mai multe detalii din laboratorul acestei cărți într-o discuție dintre Oana Fotache și Lorin Niculae, moderată de Luana Stroe. Cosmin Ciotloș este alături de noi printr-o intervenție on-line.
Volumul „Harta și legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi” poate fi precomandat printr-un e-mail, la adresa contact@edituramnlr.ro.

________________________________

#Gaudeamus2021 #EdituraMLR #IoanFlora #Operapoetică

Ioan Flora (1950-2005) a fost, la apogeul vieții și activității lui literare, unul dintre cei mai vizibili și apreciați poeți ai Generației ’80. S-au împlinit recent șapte decenii de la naștere și 15 ani de la dispariție, dar opera lui poetică stătea încă risipită în volume pe care cititorul de azi nu le mai găsea, motiv pentru care numele autorului lor risca să fie tot mai puțin cunoscut.

Publicarea, la Editura Muzeul Literaturii Române, a unei Opere Poetice Ioan Flora relevă nu doar forța, ci și actualitatea și omogenitatea poeziei lui Flora, de la primele sale volume (Iedera, Fișe poetice, Lumea fizică, Terapia muncii), până la cel intitulat Dejun sub iarbă, care i-a încheiat cariera poetică.

Despre acest volum și importanța sa pe piața editorială românească, dar și despre personalitatea lui Ioan Flora ne vorbesc Răzvan Voncu, prefațatorul volumului, Mircea Martin și Horia Gârbea.

Volumul este disponibil aici.

 

Total Views: 909 ,