Lansare de carte | Lucian Blaga, „Plin mi-e sufletul meu de tine, plin”. Scrisori către Elena Daniello

0
168

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Casa Cărții de Știință vă invită la evenimentul de lansare a volumului „Plin mi-e sufletul meu de tine, plin”. Scrisori către Elena Daniello de Lucian Blaga, care va avea loc miercuri, 22 noiembrie 2023, la ora 17.00, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8.

La evenimentul moderat de Ada Blendea vor participa: Liviu Papadima, Ion Bogdan Lefter, Ilie Rad.

Volumul Lucian Blaga, „Plin mi-e sufletul meu de tine, plin. Scrisori către Elena Daniello”, ediţie îngrijită de Helene Rodica Daniello şi Ilie Rad, recuperează aspecte biografice despre cea din urmă perioadă din viaţa şi creaţia lui Lucian Blaga. Cartea conţine 129 de scrisori, trimise de Lucian Blaga, în perioada 1950-1960; repartizate astfel: 101 către Elena Daniello, 24 către familia Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, 1 către H. Zambaccian. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello. Contextul intim al confesiunii poetului-filosof din scrisori este întregit de celelalte secțiuni ale cărții: patru interviuri cu Elena Daniello, precum şi scrieri ale acesteia despre Lucian Blaga. Valoarea de conținut inedit a acestei cărți-document este susținută şi de secțiunea de anexe, alcătuită din 50 de pagini de fotografii şi facsimile.

Ca perioadă epistolară, scrisorile către Elena Daniello ocupă locul al doilea, după cele trimise soției sale, Cornelia Brediceanu, iar, ca număr, tot locul al doilea (corespondența cu Domnița Gherghinescu-Vania, întinsă pe șapte ani, 1941-1948, s-a materializat în 91 de epistole). Conținutul acestor scrisori relevă personalitatea de poet, de filosof, de dramaturg, de creator, în general, a scriitorului român.

„Cultura română îi rămâne datoare Elenei Daniello, prin relația ei cu Lucian Blaga, pentru două merite esențiale. Mai întâi, pentru că a revitalizat spiritul creator al lui Blaga, în ultimul deceniu al vieții sale (1950-1961), astfel încât opera sa lirică s-a dublat în comparație cu cea anterioară, dar și opera sa filosofică a avut de câștigat (creatorul și-a închegat acum sistemul filosofic, prin lucrarea Ființa istorică). Leon și Elena Daniello l-au îndemnat și încurajat să traducă Faust, ca să nu mai vorbim de impulsul dat volumelor de aforisme și, mai ales, de romanul Luntrea lui Caron, scris la îndemnul explicit al muzei sale. În al doilea rând, Elena Daniello a copiat, cu o rară devoțiune, unică în cultura noastră, toate scrisorile primite, romanul de mai sus, zeci de poezii și sute de aforisme, în eventualitatea că manuscrisele autorului ar fi fost confiscate de Securitate.” Ilie RAD

*Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural.

Ilie Rad este un editor experimentat, care şi-a pus numele pe mai bine de 70 de cărți (ediții, volume coordonate, cărți de unic autor etc.). A editat toată opera literară a lui Ion Agârbiceanu (peste 15.000 de pagini), în Colecția „Opere fundamentale”, coordonată de Acad. Eugen Simion, sub egida Academiei Române. Pentru această realizare, Ilie Rad a primit Premiul Perpessicius, acordat de Academia Română, prin Muzeul Național al Literaturii Române. A mai editat şi trei volume, tot ale lui Agârbiceanu, cu profil religios.

Prezenţa, ca editor, a doamnei dr. Helene Rodica Daniello constituie o dovadă de prestigiu şi responsabilitate, dumneaei fiind moștenitoarea arhivei Daniello, medic de profesie, cu o vastă cultură şi o bună cunoscătoare a literaturii germane. Helene Daniello, după moartea ilustrei sale mame, survenită în anul 2010, a făcut o importantă donație Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Editura Casa Cărții de Știință are o activitate de 31 ani, perioadă în care a creat fructuoase colaborări cu numeroși profesioniști ai cărții (universitari, cercetători științifici, membri ai comunității academice locale și internaționale, scriitori și traducători). Editura susține varietatea pieței de carte la nivel național, prin crearea diverselor colecții de specialitate. Dintre cele peste 6 500 de titluri, care au văzut lumina tiparului, numeroase sunt fundamentale, de mare anvergură pentru cultură și știință, atât la nivel local, cât și la nivel național. Lucrările au asigurată calitatea științifică datorită sistemului peer review realizat de comisia de referenți a editurii, dar, în cazul multor volume, rigurozitatea științifică este garantată și de autorii înșiși, personalități de valoare unanim recunoscută.

Total Views: 168 ,