Primul meu american: întâlniri și portrete transatlantice / My First American: Transatlantic Encounters and Portraits | # 4 Florin Lăzărescu  

0
198

Marți, 12 iulie 2022, ora 21.00

Romanian Cultural Institute in New York / ICR New York și Muzeul Național al Literaturii Române a reluat în 2022 seria colaborărilor fructuoase derulate de-a lungul ultimilor trei ani cu un nou proiect online intitulat „Primul meu american: întâlniri și portrete transatlantice” / “My First American: Transatlantic Encounters and Portraits”.

Seria acestor recitaluri literare se desfășoară lunar, în perioada 19 aprilie – 18 octombrie 2022 și îi are ca invitați pe scriitorii Ana Maria Sandu, Bogdan Coșa, Adriana Babeți, Florin Lăzărescu, Elena Vlădăreanu și Caius Dobrescu, care au fost rugați să își reamintească prima întâlnire cu un american „în carne și oase” și impactul avut de aceasta în viața și cariera lor literară. Textele inedite, scrise special pentru acest proiect, sunt citite de autori în română, fiind subtitrate în engleză. Andrew K. Davidson, Diana Manole și Gabi Reigh.

A patra întâlnire din cadrul programului îl are ca protagonist pe Florin Lăzărescu, iar traducerea textului său Despre ce vorbim când vorbim despre domnul Lawson / What We Talk about When We Talk about Mr. Lawson este realizată de Gabi Reigh.

Parteneriatul dintre ICR New York și Muzeul Național al Literaturii Române din București a debutat în 2019 cu un proiect dedicat întâlnirilor poetice dintre poeți români și americani și a continuat pe parcursul anilor 2020-2021 cu o serie online originală și de mare succes intitulată “Life Anew. Writers Imagine the World after the Pandemic” / „Viața de la capăt. Scriitorii imaginează lumea după pandemie” prin intermediul căreia douăzeci dintre cei mai importanți autori români contemporani își imaginau, în proză, eseu sau poezie, cum se va vindeca această lume după pandemie și cum viața o va lua de la capăt.

Florin LĂZĂRESCU (n. 28 martie 1974, Doroșcani – Iași), prozator și scenarist ieșean. Absolvent al Facultății de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași (1998). Membru fondator al FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași. Scenarist al scurtmetrajului „Lampa cu căciulă” (2006, în regia lui Radu Jude, câștigător al festivalului Sundance, SUA, pentru cel mai bun scurtmetraj). Coscenarist al mediumetrajului „O umbră de nor…” (2014, în regia lui Radu Jude; premieră la Cannes) și al lungmetrajului „Aferim!” (2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale, nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu din 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu, 2016).

A mai publicat romanele „Ce se știe despre ursul panda” (Polirom, 2003), „Trimisul nostru special” (Polirom, 2005, 2014), „Amorțire” (Polirom, 2013), volumele de povestiri „Lampa cu căciulă” (Polirom, 2009) și „Întîmplări și personaje” (Polirom, 2015) și cartea pentru copii „Puiul de balaur, puiul de zmeu și puiul de om” (Cartier, 2019). Cel mai recent roman: „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc” (Polirom, 2021). Cărțile sale sunt traduse și publicate în 10 limbi.

Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA

Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/

Persoane de contact:
Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@icrny.org
Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro

Total Views: 198 ,