REMEMBER ANTONIO DI BENEDETTO (1922 – 2022)

0
149

Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Argentinei în România, vă invită să participați la un eveniment dedicat scriitorului argentinian Antonio di Benedetto.

Evenimentul se desfășoară la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, începând cu ora 19.00, și se adresează studenților care studiază limba și cultura spaniolă, specialiștilor și traducătorilor și se va derula în limba spaniolă.

La evenimentul moderat de Luana Stroe vor participa: domnul consilier Carlos María Vallarino, Însărcinat cu Afaceri a.i. în cadrul Ambasadei Argentinei în România, și, prin Zoom, doamna profesoară Liliana Reales (Universidade de Federal Santa Catarina din Florianópolis, Brazilia).

Antonio di Benedetto s-a născut la 2 noiembrie 1922, în Mendoza, „m-am născut de Ziua morților din ´22”, așa cum avea să mărturisească în Autobiografia sa. Își petrece copilăria în Mendoza. Începând cu anul 1927, urmează școala primară la instituția de învățământ Alejandro Mathus și continuă la școala Tiburcio Benegas. Moartea tatălui său, José di Benedetto, petrecută în 1933, îl afectează foarte mult, eveniment reflectat în romanul Los suicidas (1969). În anul în care moare tatăl său, așa cum subliniază Jimena Néspolo în Ejercicios de pudor (2004), Benedetto începe să scrie. Printre textele sale inițiale se numără câteva poezii și povestea Soliloquio de un príncipe niño, publicată în revista Senda (1934) de poetul Américo Calí, membru al Generației din 1925. Contactul lui di Benedetto cu Calí are loc la începutul primelor sale texte poetice. Néspolo indică o anumită influență a acestui scriitor povestea Casi romance del sandiero (1945).

Prima sa carte, Mundo animal (1953), publicată la editura D’Accurzio din Mendoza, marchează o schimbare estetică. Aici se întrevăd liniile directoare estetice, stilistice și tematice ale proiectului său literar.

În timp ce scria nuvelele din Mundo animal, autorul desfășoară o remarcabilă activitate ca jurnalist. În 1941 începe să publice în La Semana și în ziarul La Palabra. Doi ani mai târziu, publică în revista Millcayac. „Toate însemnările sale jurnalistice – subliniază Liliana Reales în prologul la Escritos journalistísticos (1943-1986) – sunt marcate de unele procedee care se observă în opera sa literară”. Totodată, multe dintre nucleele tematice ale ficțiunilor, romanelor și povestirilor sale se regăsesc în notele sale jurnalistice, printre alte subiecte, alături de fascinația pentru cinema, interesul pentru cronicile evenimentelor tragice. În acest fel, di Benedetto inovează și reînnoiește și genurile jurnalistice, în special cronica, interviul, critica cinematografică. Scrie în La Libertad și în revistele Mundo Argentino, El Hogar, La Nación de Buenos Aires.

În 1955 apare romanul El Pentagono, iar în 1956, Zama, considerat de critici ca fiind cel mai important dintre romanele sale. Tot în 1956 îl cunoaște pe Jorge Luis Borges, care se afla în orașul Mendoza pentru a participa la Zilele culturii britanice. Di Benedetto profită de această vizită a prestigiosului scriitor și realizează un interviu foarte original pentru Los Andes. În 1957, publică volumul de povestiri Grot, reeditat în 1969 cu titlul Cuentos claros. În același an, apare și romanul său Los suicidas, în 1961, El carino de los tontos, în 1963 – El juicio del Dios, iar în 1964, El Silenciero. De asemenea, scrie numeroase cronici dedicate celei de-a șaptea arte, participă la scrierea scenariilor de film, printre care amintim El juicio de Dios (bazat pe o povestire a sa), Álamos talados de Abelardo Arias.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informații, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro.

 

 

Total Views: 149 ,