VERDE PUR | Expoziție de bijuterie contemporană la Muzeul Național al Literaturii Române

0
158

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 25 aprilie – 14 mai 2023, expoziția de bijuterie contemporană Verde Pur, a artistei Loredana Cleja.

În cadrul expoziției, care va fi deschisă în data de 25 aprilie, ora 18.30, vă invităm să descoperiți o serie de creații unicat ale artistei, din colecțiile Green City  (2020), Re-Think, Re-Build (2022) și Save the Wildlife! (2021).

Loredana Cleja, de formație arhitect de interior, creează bijuterii conceptuale realizate din argint, de cele mai multe ori în combinație cu materiale recuperate de pe șantier, de la machete de studiu sau culese din călătorii.  Cele mai recente colecții ale ei au fost construite pornind de la ideea de a deschide o discuție despre problemele de mediu cu care ne confruntăm zi de zi și despre modul în care putem contribui la susținerea unui stil de viață sustenabil. A expus primele sale colecții la târgul de bijuterie contemporană AUTOR (începând cu anul 2014), apoi a participat la expoziții colective organizate de școala de bijuterie contemporană Assamblage la Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și la expoziția Assamblage din cadrul Romanian Design Week. Cele trei colecții care fac obiectul expoziției Verde Pur au fost lansate la primele trei ediții ale Romanian Jewelry Week . În 2022, colecția Save the Wildlife! a fost expusă la Casa Fluturilor de la Praid (jud. Harghita), într-o expoziție curatoriată de Melánia și Barna Kilyén.

https://www.facebook.com/Loredana.Cleja.Contemporary.Jewelry/

Green City – 2020

Mesajul colecției este despre nevoia de a avea cât mai multe „petice” de natură în mijlocul orașului, de a construi parcuri și grădini urbane, de a crește câte o plantă în fiecare colț de loc rămas liber. Și, astfel, înconjurați de verde, poate că fiecare dintre noi va găsi energia interioară pentru a deveni o oază de liniște și pace.

Re-Think, Re-Build – 2022

Colecția “Re-Think, Re-Build” este realizată în semn de recunoștință pentru ce ne oferă natura în fiecare clipă și pentru a deschide un dialog despre cum putem să folosim resurse alternative pentru un stil de viață sustenabil. Bijuteriile din colecție sunt asamblate din lemn de tec recuperat de pe șantier, argint reciclat din bijuterii mai vechi și din fragmente de piatră culese de pe munte, în încercarea de a evoca imaginea caselor construite în locuri îndepărtate, în mijlocul naturii.

Save the Wildlife! – 2021

Mesajul colecției propuse este unul direct: Save the Wildlife!

Nu e nevoie de nicio metaforă aici. Animalele din pădurile României (în special urșii și râșii) sunt în pericol. Braconierii le vânează, habitatul natural le e redus din cauza tăierilor de păduri. Trebuie să discutam despre această problemă și să găsim soluții sustenabile. Bijuteriile din colecție sunt construite in jurul unor siluete ale animalelor sălbatice, reprezentate ca niște panouri pentru exerciții de tir. Formele decupate, spațiile negative, elementele de legătură, jocul de texturi, toate acestea produc un impact vizual puternic pentru a transmite un mesaj politic clar și concis. Dacă nu facem nimic, aceste animale maiestuoase vor dispărea și nu vom mai putea să le aducem înapoi la viață.

Total Views: 157 ,