Zilele Culturii Naționale la MNLR | ediția 2022

0
284

Unul dintre cele mai importante aspecte ale lumii contemporane, cel mai dificil de regăsit în adevăratul sens al cuvântului, dar primordial pentru înțelegerea în profunzime a universului actual, interconectat și interdependent, este dialogul, fie că vorbim despre dialogul între indivizi și culturi sau de cel interdisciplinar.

În cadrul ediției din 2022 a Zilelor Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române va avea în prim-plan dialogul scriitorilor cu publicul, tipurile de improvizație în teatru și în muzică, dar și comunicările unui domeniu al cunoașterii cu celălalt sub forma dialogului interdisciplinar pornind de la reflecțiile asupra corpului uman în teatru, medicină, desen și literatură. Dialogul intercultural va viza o retrospectivă a punerii în scenă a pieselor lui Molière, a influenței scriitorului francez în cultura română, la 400 de ani de la nașterea sa.

Timp de trei zile, în perioada 15-17 ianuarie 2022, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, vă așteptăm, așadar, să vă întâlniți cu diferite viziuni, registre și schimburi de idei, dar să și descoperiți povestea unor cuvinte precum „turvin”, „parolă”, „sfat”, „voroavă”, deslușite de Doina Ruști.

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, și duminică, 16 ianuarie 2022, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și cele cinci case memoriale ale MNLR vor putea fi vizitate gratuit. Aici, vă vor întâmpina, pe parcursul celor două zile, în intervalul 14.00-15.00, actori și artiști care vor fi, timp de o oră, muzeografi și gazde ale celor șase sedii ale MNLR: Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Marius Bodochi.

Intrarea la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8 este liberă, iar accesul se face pe baza unei rezervări la programe@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451 (Gabriela Toma). Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

Intrarea la casele memoriale ale MNLR – „Tudor Arghezi-Mărțișor” (Strada Mărțișor 26), „Anton Pann” (Strada Anton Pann 20), „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia 63), „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Strada Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11) și „Ion Minulescu și Claudia Millian” (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12) – este liberă, iar accesul se face pe baza unei rezervări la case.memoriale@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0723.154.052 (Andreea Drăghicescu). Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

***

Programul evenimentelor

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022

■ Ora 9.00
București Mall Vitan, Calea Vitan 55-59
Remember Mihai Eminescu | expoziție documentară

Expoziția Remember Eminescu, organizată de MNLR într-unul dintre cele mai vizitate centre comerciale din București, vă poartă în a doua jumătate a secolului XIX, din „târgul glodos” Botoșani până la Viena, Berlin și Florența. Misiunea noastră este aceea de a vă face cunoscute cele mai importante întâlniri care au marcat existența și opera scriitorului român, principalele poeme și, nu în ultimul rând, activitatea sa jurnalistică.

■ Ora 10.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8 și Muzeul Brăilei „Carol I”
Expoziția Scrisorile eminesciene – ilustrații de Petru Aurel Constantinescu 

Expoziția prezintă o serie de ilustrații ale Scrisorilor eminesciene, realizate de Petru Aurel Constantinescu.

■ Ora 11.00
Casa memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20

Tur ghidat special pentru copii: „Un muzeu, o poveste, o ghicitoare”

■ Ora 11.00
Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63

Tur ghidat: „Poezie sau destin – povestea de iubire a poetului George Bacovia și a soției sale, Agatha Grigorescu”

■ Ora 11.00
Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26

Activitate pentru familii: „Poveste de seară în familia Arghezi” – teatru de umbre după textul lui Tudor Arghezi „Poveste cu oi”, urmat și de un atelier de marionete 2D, din carton.
Activitatea durează o oră. Numărul maxim de participanți este de 12 – 14 persoane, părinți și copii. În e-mailul de înscriere (case.memoriale@mnlr.ro), vă rugăm să specificați numărul participanților, numele și un număr de telefon.

■ Ora 13.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Vizitează expoziția de bază a MNLR împreună cu actorul George Mihăiță!

■ Ora 13.00
Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa memorială „Liviu Rebreanu și Fanny Liviu Rebreanu”, Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12    

Vizitează cele două case memoriale ale MNLR împreună cu actorul Marius Bodochi!

■ Ora 14.00
Ceainăria MNLR, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier pentru copii și părinți plecând de la basmul lui Mihai Eminescu Făt-Frumos din lacrimă.

Coordonatori: Cornelia Pavlovici și Mihaela Săsărman

■ Ora 14.00
Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26
Vizitează Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor împreună cu actorul Horațiu Mălăele!

■ Ora 14.00
Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63
Vizitează Casa memorială George și Agatha Bacovia împreună cu artistul Nicu Alifantis!

■ Ora 14.00
Casa memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20
Vizitează Casa memorială Anton Pann împreună cu actrița Rodica Mandache!

■ Ora 16.00
Gala Tinerilor Scriitori 2022
Transmisie live la Radio România Cultural de la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și asociaţia EURO CULTURART, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, realizează programul Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2021 pentru celebrarea celei de-a XII-a ediții a Zilei Culturii Naționale, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, în format hibrid, fizic și on-line, cu o transmisie în direct la Radio România Cultural din Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București. Juriul va fi compus din trei critici literari, laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015: Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza. Juriul va anunţa în 8 ianuarie 2022 cele trei nominalizări pentru Tânărul Poet al anului 2021, cele trei nominalizări pentru Tânărul Prozator al anului 2021, precum şi cele trei nominalizări pentru Tânărul Critic al anului 2021. Câştigătorii celor trei secţiuni vor fi desemnaţi şi prezentaţi la Gala Tinerilor Scriitori; de asemenea, marele câştigător, Tânărul Scriitor al anului 2021, ales dintre ei. Premiul Cartea de poezie a anului 2021 pentru autorul celui mai important volum de versuri din anul editorial 2021 va fi oferit în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a XII-a. Artistul vizual Mihai Zgondoiu va realiza afişul și diplomele Galei Tinerilor Scriitori. Gala se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, în format hibrid, care îi va avea ca invitați speciali pe muzicienii din trupa de blues&jazz Mike Godoroja & Blue Spirit. Gala Tinerilor Scriitori va fi difuzată de către Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru). Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural.

Laureații de până acum ai Premiului Cartea de poezie a anului sunt Ion Mureșan (2011), Ioan Es. Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014), Octavian Soviany (2015), Teodor Dună (2016), Nora Iuga (2017), Dan Coman (2018), Romulus Bucur (2019), Angela Marinescu (2020) și Ruxandra Novac (2021).

■ Ora 19.00
Sala Perpessicius, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte Costel Pătrășcan – „Semne bune anul are… ROMANIA EDUCA-TĂ”.

Umorul acid, dar totodată fin, și cu țintă precisă al desenelor, îl recomandă pe Costel Pătrășcan ca unul dintre cei mai talentați caricaturiști ai momentului. Se adresează tuturor categoriilor sociale, surprinzând cele mai diverse teme, de la politică, economie sau știință, până la aspecte care țin de cele mai intime momente din viața românului.

Duminică, 16 ianuarie 2022

■ Ora 13.00
Sala Perpessicius, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Molière în cultura română

În 2022, se împlinesc 400 de ani de la nașterea scriitorului francez Molière, numele său adevărat fiind Jean-Baptiste Poquelin, botezat la 15 ianuarie 1622. Inițiator al propriei companii de teatru la vârsta de doar 20 de ani, cunoscut pentru piesele Tartuffe și Mizantropul, Molière este creatorul unui nou mod de a scrie comedie. A fost, de asemenea, actor, urcând pe scenă până în ultima zi a vieții sale, la 17 februarie 1673.

Vă invităm să participați la o retrospectivă a punerilor în scenă a pieselor dramaturgului francez alături de actori, regizori și scenografi.

■ Ora 16.00
Sala Perpessicius, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Cititorii întreabă, scriitorii răspund

Timp de o lună, în perioada 12 decembrie 2021 – 12 ianuarie 2022, cititorii au fost invitați să transmită pe adresa programe@mnlr.ro întrebările pe care doresc să le adreseze scriitorilor invitați de MNLR, de Ziua Culturii Naționale. Noi le-am adunat și așteptăm scriitorii să ne ofere răspunsurile lor.

Invitați: Ioana Drăgan (Zoom), Vlad Drăgoi, Ioana Nicolaie, Alina Pavelescu, Ligia Pârvulescu, Doina Ruști (Zoom), Florin Spătaru.

■ Ora 18.00
Sala Perpessicius, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Improvizația în jazz – Adrian Naidin

■ Ora 19.00
Sala Cik Damadian, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, Demisol
Spectacol de teatru DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber

Dramatizarea și adaptarea după scrieri de Nina Cassian, Nichita Stănescu, Marin Sorescu: Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu.

Luni, 17 ianuarie 2021

■ Ora 16.00
Sala Perpessicius, Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Întâlniri interdisciplinare

Despre corp: în teatru, muzică, desen și medicină – actrița Rodica Mandache, medicul specialist chirurg prof. dr. Irinel Popescu, clarinetistul, compozitorul și dirijorul Aurelian Octav Popa, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, artistul Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.

■ Ora 17.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Despre Anton Pann și Neagoe Basarab (lecturi și dezbatere)
Invitați: Alexandru Turcu și Paul Cernat

■ Ora 18.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi de poezie și concert de muzică
Corina Dănilă, Alina Horez, vioară

■ Ora 18.30
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Improvizația în teatru – Radu Gheorghe

Total Views: 284 ,