Astăzi, aniversăm Ziua Limbii Române, iar Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează cu această ocazie, o serie de evenimente on-line, reunite sub numele „Limba Română, o problemă de siguranță națională”.
Începem ziua cu vernisajul on-line al expoziției „Școala Ardeleană”. Vă invităm să îi urmăriți pe prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, și pe acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, într-o înregistrare realizată în expoziția din Calea Griviței 64-66.
Expoziția poate fi accesată și în variantă on-line, pe site-ul MNLR: https://mnlr.ro/expozitii-on-line/scoala-ardeleana/ , dar poate fi și vizitată, până în 11 septembrie 2020, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind 2 (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau 4 (dacă fac parte din aceeași familie).
#ZiuaLimbiiRomâne #MNLR #ȘcoalaArdeleană #vernisajonline
An de an, în data de 31 august, este celebrată Ziua Limbii Române. Această sărbătoare a fost instituită prin lege, în 2013, iar inițiatorul propunerii legislative explica la acel moment că „ importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Vă invităm să urmăriți mesajul acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre importanța acestei zile.
Pentru că dedicăm această zi specială Școlii Ardelene, capitol de o importanță crucială în istoria culturii române, vă invităm să urmăriți o serie de intervenții care contextualizează acest curent, prin vocea unor personalități ale spațiului cultural românesc.
Preasfinția Sa Mihai Frăţilă, Episcopul Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare”, ne vorbește despre importanța acestui curent cultural care a pus bazele europenizării culturii române.
Continuăm cu intervenția acad. Răzvan Theodorescu despre Școala Ardeleană și reprezentații marcanți ai acestei mișcări. Materialul a fost înregistrat în expoziția deschisă în Calea Griviței 64-66 și pe care o puteți vizita până în 11 septembrie 2020, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind 2 (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau 4 (dacă fac parte din aceeași familie).
#ZiuaLimbiiRomâne #MNLR #ȘcoalaArdeleană
Tematica teologilor și reprezentanților Școlii Ardelene s-a concentrat asupra traducerii Bibliei, a studiilor istorice, gramaticilor și dicționarelor. Unul dintre reprezentanții acestui curent nou de gândire este Ion Budai-Deleanu, de la a cărui dispariție se împlinesc 200 de ani, prin destinul său și al celei mai cunoscute cărți ale sale, „Țiganiada”, această epopee în stil baroc, carnavalesc, care a fost finalizată în 1812, dar care a trebuit să aștepte timp de mai bine de cinci decenii să fie publicată în revista „Buciumul Român” și aproape un secol până să apară în volum, în 1925. Fabuloasele descrieri ale Raiului și ale călătoriei în Iad au o valoare extraordinară în literatura română, în opinia acad. Eugen Simion, care argumentează aceste lucruri într-un discurs pe care îl puteți viziona accesând link-ul:
#ZiuaLimbiiRomâne #MNLR #ȘcoalaArdeleană
Am ajuns la ultima intervenție on-line dedicată Zilei Limbii Române, iar noi vă invităm să îl urmăriți pe prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, care ne vorbește despre această sărbătoare care arată continuitatea utilizării unei limbi ce a marcat identitatea, originea și dezvoltarea unui popor, iar în acest context, despre cea mai importantă mișcare iluministă care s-a manifestat în spațiul românesc din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și care a continuat în secolul al XIX-lea: Școala Ardeleană. Intervenția sa, intitulată „Ziua Limbii Române. Modelul Școlii Ardelene”, poate fi accesată aici:
#ZiuaLimbiiRomâne #MNLR #ȘcoalaArdeleană