Remember Tudor Mușatescu

0
289

Miercuri, 22 februarie 2023, ora 16.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Muzeul Național al Literaturii Române organizează un eveniment dedicat memoriei lui Tudor Mușatescu. De la ora 16.00, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, vă invităm la o dezbatere la care participă Doina Papp, Rodica Mandache și Antoaneta Zaharia, moderator fiind Radu Băieșu, iar de la ora 18.00, în Mansarda MNLR, la spectacolul trupei Etaju’ 4, „Altfel de… scrisori”, după Tudor Mușatescu. Distribuția: Andreea Ionela Buzatu, Gianina Crivăț, Sabrina Diacov, Iulia Alexandra Dinu, Maria Magdalena Pisaltu, Mihail Cornel Radu, Alex Surulescu, Alexandra Zamfirescu. Coordonare scenică: Dan Tudor și Adriana Guluțanu.

Născut la 22 februarie 1903, Tudor Mușatescu a fost considerat de toată lumea maestrul comediei interbelice. Cu studii de litere, filosofie și drept, a început să scrie la o vârstă fragedă. Și-a încercat puterile cu proză scurtă, romane, ba chiar și poezie, dar va rămâne indiscutabil un mare dramaturg. A debutat în 1923, cu piesa „Focurile de pe comori”, jucată la Paris. De atunci, a devenit un adevărat dirijor al teatrului nostru, fiind dramaturg, regizor, traducător, conducător de teatre și chiar inspector general al teatrelor circa zece ani. Piesele lui au fost traduse în numeroase limbi străine, iar publicul continuă să se bucure de ele chiar și astăzi. „Titanic vals”, „…escu”, „Visul unei nopți de iarnă” au străbătut anii, fiind mereu prezente pe afișele teatrelor românești și de prin alte țări. Adaptarea unei farse austriece, a cărei acțiune se petrecea într-un orășel din nordul Moldovei, va lansa unul dintre cei mai mari actori de comedie ai noștri, Grigore Vasiliu, care-și va adăuga numelui său și porecla „Birlic”, extrasă din titlul piesei. Ultimele lui cuvinte au fost: „Eu apun, nu mor”. Tudor Mușatescu a murit la 4 noiembrie 1970, la București, la vârsta de 67 de ani, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Unicul său fiu, Bogdan Mușatescu, actor al Teatrului Național din București, a încetat din viață în anul 2016.

Doina Papp, critic și istoric de teatru, fiind multipremiată de UNITER pentru activitatea sa în domeniu, a scris numeroase cărți de specialitate, dintre care amintim „O poveste cu Horațiu”, „Clipe de teatru”, „Viața pe o scândură – Nottara”, „De la cortina de fier la fără cortină”, „Treptele iubirii”,  „Un destin spulberat” – despre viața marelui regizor Dan Micu, dar a realizat numeroase cronici de teatru în presă („Adevărul”, revista „22”, „Luceafărul”, „Observator cultural”, „Bucureștiul cultural și artistic” și altele). Este și realizatoare de emisiuni radiofonice, traducătoare și autoare a numeroase adaptări radiofonice. De asemenea, a înființat și conduce Festivalului de teatru european de la Brăila.

Una dintre cele mai importante actrițe din teatrul românesc contemporan, cu o activitate prodigioasă, atât în film, cât și în teatru și televiziune, Rodica Mandache a fost legată în mod special de Teatrul „Odeon”, dar a colaborat de-a lungul timpului și cu alte teatre, ca Teatrul Național, Teatrul „Nottara”, Teatrul Mic și altele. Evident, în îndelungata sa carieră s-a întâlnit adesea cu cel mai prolific autor de teatru autohton, Tudor Mușatescu, memorabile fiind debutul ei în televiziune din 1980 cu „Visul unei nopți de iarnă”, unde juca alături de Florin Piersic, un mare succes în regia lui Dan Necșulea, care continuă să se bucure de interes din partea telespectatorilor la fiecare difuzare, dar și „Titanic vals”, spectacolul de la Odeon regizat de Alexandru Dabija.

Antoaneta Zaharia este actualmente actriță a Teatrului Odeon, dar cu importante colaborări la alte teatre de prestigiu, precum Teatrul „Bulandra” sau Teatrul „Maria Filloti” din Brăila, dar și cu numeroase roluri în teatre independente și filme, având totodată o activitate prestigioasă ca dramaturg. Printre numeroasele roluri interpretate se numără și Dacia din memorabilul spectacol cu „Titanic vals”, cea mai jucată piesă a lui Tudor Mușatescu, montată în regia excepțională a lui Alexandru Dabija.

Radu Băieșu este regizor de teatru la bază, dar a scris scheciuri, un scenariu de film, unul pentru un serial de televiziune, câteva piese de teatru, chiar și o carte de bucate. A fost redactor la o revistă literară, a publicat articole, cronici de film și de teatru, interviuri, eseuri. De ani buni consideră că a doua lui casă este Muzeul Național al Literaturii Române.

„Scrisorile” lui Tudor Mușatescu au generat un experiment comic plin de „mușatisme”: declarații, reclamații, procese verbale, audiții, orătănii dispărute sau înduioșătoare qui-pro-quo-uri. O lume care se descurcă destul de greu cu vocabularul, trăind în dezacorduri, nu filosofice, ci pur și simplu – gramaticale. Rătăcind locul cuvintelor în fraze, împiedicându-se în pleonasme, divagând sau născocind situații, trupa Etaju’ 4 a recreat această lume care ne amuză, dar nu ne „bagă la idei” – o lume în care, după cum spunea Dumitru Solomon: „Nimic nu pare mai efemer decât accidentul comic al celor care o populează”.

Intrarea este liberă.

Total Views: 291
Articolul precedentZiua Națională a Lecturii la MNLR, ediția a II-a
Articolul următorRomanele de dragoste ale anului 1933