Ziua Mondială a Teatrului | Dialog George Banu – Dragoș Buhagiar

0
449

De Ziua Mondială a Teatrului, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să urmăriți un dialog între George Banu, profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle-Paris, și scenograful Dragoș Buhagiar despre echilibrul fragil între regizor și scenograf. În ce măsură acest echilibru modulabil între regie și scenografie s-a modificat de-a lungul timpului? În ce măsură depinde el de identitatea regizorului? Cum te adaptezi permanentei revizuiri a raporturilor între regie și scenografie?

________

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătorește, anual, la data de 27 martie, începând din 1962, când a fost redactat primul mesaj al evenimentului de către Jean Cocteau. De atunci, în fiecare an, o personalitate importantă a lumii este invitată să compună acest mesaj, anul acesta mesajul aparținându-i lui Peter Sellars, regizor de teatru și operă, director de festival. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și la televiziune. După doi ani în care Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită în mediul online, din cauza restricțiilor epidemiologice, teatrul redevine un spațiu central al comunității, în care publicul și cei de pe scenă se bucură împreună de spectacole. „Teatrul, indiferent de forma pe care o îmbracă, este parte a vieții cetății, una dintre artele care ne poartă cu ușurință prin toate stările, ne educă și ne îmbogățește constant. Astăzi este în sărbătoare și vreau să ne oprim pentru o clipă ca să-i conștientizăm valoarea, să apreciem efortul depus pentru noi de truditorii din fața sau de dincolo de cortină și să ne bucurăm că, în aceste vremuri complicate, încă avem posibilitatea să ne bucurăm de un spectacol de teatru. La mulți ani regizorilor, scenografilor, actorilor, mașiniștilor și tuturor celor care au grijă ca magia să fie prezentă în viața noastră!”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Programul evenimentelor de Ziua Mondială a Teatrului de la sediul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8)

■ Ora 11.00 – „Poezie și creație” cu Loreta Popa – invitată Carmen Palcu, actriță la Teatrul „Ion Creangă” din București

■ Ora 17.00 – „Inocentul” de Radu Băieșu, după un text al lui Ion Băieșu. Interpretează Dan Tudor.

■ Ora 19.00 – „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer LIBER”, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu. Dramatizarea și adaptarea: Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu.

Total Views: 447 ,