ANDREJA RIHTER ȘI MASSIMO NEGRI LA MNLR

0
228

La invitația Muzeului Național al Literaturii Române, două personalități marcante ale culturii europene s-au aflat vineri, 17 iunie 2022, la București: Andreja Rihter (Slovenia) și Massimo Negri (Italia), Președintele și, respectiv, Directorul Științific al Academiei Europene a Muzeelor (EMA).

Academia Europeană a Muzeelor (EMA) este o Fundație non-profit, înființată pentru a acorda vizibilitate muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în domeniul muzeografiei și muzeologiei, la cele mai înalte standarde, ca activitate culturală, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova discuțiile despre noi expoziții și muzee, precum și pentru a difuza cunoștințe și idei din domeniul muzeologiei, în rândul specialiștilor. Scopul său este de a promova muzeele inovative, precum și muzeele tradiționale ca instrumente ale schimbării sociale.

Academia Europeană a Muzeelor (EMA) a acordat Muzeului Național al Literaturii Române, în septembrie 2021, în cadrul unei ceremonii on-line, Premiul DASA Award, având drept criteriu de selecție calitatea oportunităților de învățare, a activităților de educație muzeală, inovația și creativitatea.

Premiul a recompensat cele mai importante și semnificative două proiecte ale Muzeului Național al Literaturii Române din ultimii șapte ani, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 (2017) și expoziția Casei Memoriale „Anton Pann” (2018), care au primit acest premiu pentru două discursuri expoziționale diferite, reunite însă prin același concept arhitectural unitar, dus de la o etapă la alta la un nou nivel.

Motivația juriului: „Muzeul Național al Literaturii Române este un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Expoziția permanentă impresionează prin amenajarea/dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromis/exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, iar metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă.”

Alături de Muzeul Național al Literaturii Române, printre finaliștii DASA Award, au fost, la acea ediție,  Rembrandt House Museum, Amsterdam, și Stapferhaus, Lenzburg, Elveția.

Cei doi invitați de marcă au susținut vineri, 17 iunie 2022, conferința cu titlul „Muzeele care contează, în Europa”, la care au fost prezenți directori de muzee din București. În cadrul acestui eveniment s-au subliniat cele mai importante direcții ale muzeologiei contemporane, reliefându-se detalii privind evoluția conceptului expozițional actual, în contextul patrimoniului cultural european și al schimburilor de idei dintre diferitele instituții și organizații muzeale din diverse țări de pe continent.

Venirea la București a constituit, totodată, o oportunitate pentru cei doi invitați de a vizita cele două sedii ale MNLR, precum și casele memoriale aflate în subordinea acestuia.

Andreja Rihter: „În primul rând, vreau să mulțumesc foarte mult pentru invitație, sunt foarte încântată să fiu din nou la București, cu precădere la Muzeul Național al Literaturii Române. Ați realizat multe lucruri, am fost aici acum cinci ani și situația este astăzi complet diferită, vreau să spun excelentă. Felicitări pentru obținerea Premiului DASA care reprezintă un mesaj clar de elogiere a muzeelor din întreaga Europă, felicitări pentru ceea ce ați făcut până acum, pentru ceea ce faceți în continuare și pentru modul în care o faceți. Vreau, de asemenea, să adresez felicitări directorului și echipei sale, pentru munca pasionată, devotată pentru acest muzeu și pentru deschiderea deosebită arătată pentru vizitatori, public de toate vârstele. Sunt lucruri pe care nu le întâlnești în orice muzeu, mai ales nu în orice țară.

Ceea ce este important aici îl reprezintă nu numai faptul că există o  bună colaborare în interiorul muzeului, dar și că MNLR, ca instituție de cultură, se află în conexiune cu alte muzee, dar și cu biblioteci, librării, universități, edituri și, de asemenea, cu experți din afara muzeului. Acesta este un cerc care definește calea spre un muzeu de succes.”

Massimo Negri: „A fost o vizită foarte interesantă care confirmă alegerea foarte potrivită pe care juriul nostru a făcut-o acordând Premiul DASA Muzeului Național al Literaturii Române, un muzeu cu un concept foarte clar, un design foarte bun și cu angajați foarte pasionați. Acestea sunt, după părerea mea, cele trei elemente pentru un muzeu de succes. De asemenea, MNLR aduce o contribuție absolut relevantă la cultura europeană, deschizând calea către dialog cultural, pentru că literatura este unul dintre pilonii importanți ai moștenirii comune a continentului nostru și ai dialogului cultural european.”

***

Andreja Rihter (Slovenia) este Președintele Academiei Europene a Muzeelor (EMA), director al Forum of Slavic Culture și membră în bordul ICOM-ICTOP și al asociației Hands-on! International. Din anul 1986 și până în 2000 a fost director și manager de programe la Muzeul de Istorie Recentă din Celje. Din 1997 este corespondent național în cadrul European Museum Forum. Timp de trei ani (1998-2001) a condus Slovenian Museum Association și a organizat întâlnirea națională anuală a organizației, precum și o serie de congrese internaționale.

În 2000 a devenit Ministrul Culturii din Slovacia.

Actualmente conduce International School of Museology din Celje, unde este implicată activ în organizarea de seminarii, conferințe și workshop-uri. De asemenea, este profesor specializat în lucrul cu copiii și adolescenții.

Total Views: 228 ,