La împlinirea a 165 de ani de la nașterea istoricului și profesorului Alexandru Ștefulescu, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național Constantin Brâncuși și Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație vă invită joi, 12 mai 2022, ora 17.00, la sediul Muzeului Național Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, Strada Victoriei nr. 2, la evenimentul de lansare a volumului Gorjul istoric și pitoresc de Alexandru Ștefulescu, Editura Muzeul Literaturii Române. Partener principal al evenimentului: Fundația Colegiului Național de Apărare.
Vor participa Denisa Șuță, directoarea instituției gazdă, Ioan Cristescu, directorul MNLR, Alin Popescu, președintele executiv al Asociației Excelsior, Cristian Vasile Petcu, președintele Fundației Colegiului Național de Apărare.
După apariția, în 2020, la Editura Muzeul Literaturii Române, a volumului Istoria Târgu-Jiului, de același autor, proiectul continuă munca de recuperare a scrierilor lui Alexandru Ștefulescu. Reeditarea acestui volum, apărut inițial în 1904, reprezintă un efort de reîmprospătare a memoriei cititorilor, amintind de rolul decisiv pe care l-a avut profesorul în întemeierea Muzeului Gorjului și de importanța lucrărilor semnate de acesta.
Activitatea de istoric și monografist a lui Alexandru Ștefulescu se înscrie într-o tradiție reprezentată de dascăli și preoți de multe ori neglijați pentru activitatea lor, dar care, în Bucovina, în Transilvania și în Banat, au încercat și au reușit să consemneze locuri, persoane și fapte din trecutul unor așezări sau regiuni, pentru a pune opreliște uitării și, implicit, pentru a servi comunității.
Prin reeditarea lor, nu încercăm să oferim cititorilor doar o faptă de istorie, dar și să readucem interesul pentru istoria acestor locuri și a oamenilor, să impulsionăm realizarea de noi studii și, de ce nu, să provocăm o apropiere de trecut prin interpretări sociologice și antropologice, nu doar istorice. – prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române