Arta contemporană în direct #1, Răzvan Anton @GAEP Gallery

0
595

Din dorința de a apropia publicul Muzeului Național al Literaturii Române de alte arte și de a crea dialoguri inter/trans/multi/pluridisciplinare, pornim incursiunea noastră în lumea artei contemporane, cu prezentarea unuia dintre cei mai importanți artiști clujeni ai momentului: Răzvan Anton, a cărui expoziție personală „Studies of Gaze” a fost deschisă la Galeria GAEP, situată pe Strada Pantelor 50 din București, în prima parte a lunii septembrie și pe care o mai puteți vizita până sâmbătă, 7 noiembrie.

Fondată în 2014 de Andrei Breahnă și Raluca Șoaită, la vremea respectivă cunoscută sub denumirea Eastwards Prospectus, @GAEP și-a extins de-a lungul anilor activitatea dinspre valorificarea practicilor artistice abordate de artiști vizuali din Europa de Sud Est înspre scena de artă contemporană internațională într-un sens mai larg, o evoluție organică care a devenit posibilă datorită conexiunilor stabilite de reprezentanții galeriei cu mediul internațional de artă contemporană. Astfel, în formula actuală, programul susține practici artistice care reflectă diverse contexte socio-politice și abordări generaționale diferite, în încercarea de a transcende granițele deja stabilite și de a contribui la circulația de opere și idei în noi moduri posibile astăzi.

Activitatea GAEP este în prezent complexă, susține producția de lucrări de artă, creația artiștilor români și străini, organizează expoziții locale și itinerante, participă la târguri de artă naționale și internaționale, susține proiecte curatoriale, organizează evenimente conexe (performance, artists talks, tururi ghidate, workshop-uri ș.a.) și programe educaționale pentru familii cu copii și pentru școli, seminarii organizate special pentru companii. În 2020, a lansat platforma Viewing Room, disponibilă pe website-ul www.gaepgallery.com, organizând și prezentând primele trei expoziții, astăzi arhivate pe același site: „Resilience Test: Marilena Preda-Sânc”, „Resilience Test: Vlatka Horvat”, „Resilience Test: Ištvan Išt Huzjan”.

Începând de astăzi și până luni, 30 noiembrie 2020, în secțiunea viewing room lansată de galerie în această vară, poate fi vizitată expoziția on-line „Răzvan Anton: Time Capsules”. Lucrările recente ale lui Răzvan Anton conectează desenul de fotografie și imaginea în mișcare, sugerându-ne o privire în urmă, înspre trecutul nostru comun, pentru a reflecta asupra memoriei și identității. Această prezentare on-line, care se adaugă expoziției personale „Studies of Gaze”, constă într-o selecție de heliografii („fading studies”) și video-uri („reflective studies”) reprezentative pentru procesul de lucru al lui Anton, bazat pe timp, și pentru abordarea nuanțată pe care el o are față de urmele trecutului relevante în prezent.

În cel de-al doilea episod al seriei „Arta contemporană în direct” vom reveni cu un material despre Galeria Gaep realizat împreună cu Andrei Breahnă, fondatorul acesteia.

Montajul realizat conține și fotografii puse la dispoziție prin amabilitatea Galeriei GAEP

Mulțumiri gazdelor noastre: Andrei Breahnă, galerist și manager cultural, și Ioana Chira, manager al galeriei

Coordonator multimedia: Alex Ursu
Coordonator proiect: Andreea Drăghicescu

Total Views: 595 ,