Arta contemporană în direct #3 | Expoziția „După doisprezece ani”, MNAC, Călin DAN

0
381

Expoziția „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări” reunește lucrările a 100 de artiști contemporani, radiografiind scena de artă contemporană a momentului și, totodată, încercând să recupereze parte din golurile lăsate de cei 12 ani în care MNAC și-a completat fondul de lucrări de patrimoniu doar prin intermediul donațiilor realizate de artiștii contemporani. Expoziția realizată într-un timp record, imediat după încheierea procesului de jurizare și după finalizarea negocierilor și înainte de finalizarea procesului de achiziții, prin efortul imens depus de echipa muzeului, propune vizitatorilor un display labirint, inspirat de arhitecta Lina Bo Bardi, în care sunt prezentate toate cele 180 de lucrări intrate în patrimoniul MNAC. Lucrările selectate acoperă medii artistice și formule de exprimare extrem de diferite și colecția, așa cum se constituie ea, aduce împreună lucrări realizate pe parcursul unei perioade de 50 de ani, din 1970 până în 2020, de artiste și artiști provenind din generații foarte diferite, cel mai tânăr artist achiziționat având vârsta de 23 de ani, iar cel mai vârstnic, 85 de ani.

„Pentru oamenii care n-au avut o relație sistematică pe termen lung cu artele vizuale contemporane, cred că foarte importantă e narațiunea, despre ce vorbește această imagine. Și-mi dau seama că foarte multe dintre lucrările pe care le-am achiziționat au o poveste destul de clară, nu înseamnă că sunt niște lucrări naive sau că se creează cu orice preț o complicitate cu artistul, ci pur și simplu că sunt lucrări foarte bogate, multe dintre ele cu un caracter figurativ, ceea ce ajută publicul care vine din altă sferă.” (Călin Dan, director MNAC)

În cel de-al treilea episod al seriei „Arta contemporană în direct”, difuzat luni, 4 ianuarie 2021, ora 21.00, în regim de premieră live pe pagina de Facebook a MNLR, vă invităm să descoperiți expoziția „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări” alături de Călin Dan, care ne explică ce înseamnă un proces de achiziții de artă contemporană, ce presupune selecția acestor lucrări pentru completarea și îmbogățirea colecției MNAC, cum a decurs colaborarea dintre instituție și juriul celor 11 personalități culturale, din țară și din afara țării, care au participat la selecția dosarelor și la stabilirea listei de achiziții, care este firul narativ al expoziției și ce putem descoperi vizitând expoziția indiferent de orizontul de așteptare pe care fiecare dintre noi îl avem, de ce este important să vizităm această expoziție și care va fi traseul lucrărilor de artă achiziționate de aici înainte.

Pe parcursul lunii ianuarie, vom descoperi expoziția organizată de MNAC Bucharest și alături de Magda Cârneci, istoric și critic de artă, Aurora Kiraly, Petru Lucaci, Maria Manolescu, Alex Mirutziu, Romelo Pervolovici, Lea Rasovszky și Bogdan Rața, parte dintre artiștii ale căror lucrări au fost selectate în urma achiziției de opere de artă organizate de MNAC anul acesta ca urmare a bugetului de achiziții acordat de Ministerul Culturii pentru anul 2020.

____

Mulțumiri echipei MNAC, gazda noastră, pentru amabilitatea de a accepta invitația de a realiza o serie de interviuri despre expoziția „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”, lui Călin Dan, directorul MNAC, Sandrei Demetrescu și lui Alexandru Oberlander-Târnoveanu, curatori în cadrul MNAC, artiștilor invitați în cadrul rubricii „Arta contemporană în direct”: Aurora Kiraly, Petru Lucaci, Maria Manolescu, Alex Mirutziu, Romelo Pervolovici, Lea Rasovszky și Bogdan Rața.

Imagine: Grigoruț Stoica și Alex Ursu
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect realizat și coordonat de: Andreea Drăghicescu

Total Views: 381 ,