Laureații Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române

0
652

Muzeul Național al Literaturii Române a decernat luni, 22 noiembrie 2021, în cadrul unei ceremonii hibrid, premiile pe care le acordă anual unor personalități ale literelor și culturii românești și străine.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a XIII-a ediție, se înscrie în tradiţia de peste șase decenii a instituţiei noastre şi este o onoare ce dă seama despre situarea MNLR în cultura românească de-a lungul vremii.

Juriul, format din acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. Mircea Martin și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, a acordat următoarele premii:

Premiul „Perpessicius” i-a  revenit ediției G. Ibrăileanu. Opere. Vol. V. Publicistică (1918 – 1933),  îngrijită de Victor Durnea și Lăcrămioara Chihaia, lucrare apărută la Editura Fundației pentru Știință și Artă, 2020.

Premiul „Şerban Cioculescu” – pentru memorialistică și istorie literară i-a fost conferit domnului Mihai Ispirescu pentru volumul Istoria divinei mele comedii. Între un sfârșit și un început de veac (Editura Muzeul Literaturii Române, 2020).

Premiul „Petru Creţia” – pentru filologie clasică s-a acordat doamnei Anca Meiroșu pentru volumul Magia în literatura latină imperială timpurie (sec. I-II d.Hr.), apărut la Editura Universității din București, 2020.

Premiul „Tudor Vianu” – pentru teoria literaturii și a culturii a revenit ex-aequo doamnei Simona Modreanu și domnului Victor Ivanovici.

Premiul „Alexandru Piru” – pentru încurajarea tinerilor cercetători a fost acordat ex-aequo domnului Iulian Bocai pentru volumul: Filologii (instituţionalizarea studiului literar în Europa), Editura Tracus Arte, 2020, și doamnei Oana Purice pentru volumul Jurnale și memorii în România comunistă, editat de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, 2020.

Premiul „George Călinescu” – pentru întreaga activitate i-a fost conferit domnului prof. univ. dr. Silviu Angelescu.

Premiul „Eugen Lovinescu” – pentru promovarea limbii și literaturii române în străinătate i-a revenit domnului prof. univ. dr. doctor Michael METZELTIN de la Institutul de Romanistică al Universității din Viena.

Au fost acordate și două distincții speciale: Premiu pentru susținerea interdisciplinarității – conectarea literaturii cu medicina, conferit domnului Corneliu Zeana, și o Diplomă de Excelență – pentru susținerea și promovarea culturii naționale și a unității spirituale cu Republica Moldova oferită domnului Mihai Chiriac, Secretar General al Primăriei Dumbrăveni.

Proiect organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Festivitatea de decernare a premiilor MNLR, al cărei amfitrion a fost directorul instituției, prof. univ. dr. Ioan Cristescu,  poate fi urmărită aici:

 

 

 

Total Views: 650 ,