Centenar Marin Preda | Comunicat post-event

0
214

Joi și vineri, 4 și 5 august 2022, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, au avut loc o serie de evenimente care au marcat Centenarul Marin Preda, proiect inițiat de Mariana Sipoș, Ioan Cristescu și Ovidiu Șimonca, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei Române (CNC), al DACIN SARA, al LIBRA și al Arhivei Naționale de Filme.

În prima zi dedicată proiectului, joi, 4 august 2022, a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografii și manuscrise, prezentat de Ioan Cristescu și Ovidiu Șimonca, eveniment urmat de  proiecția filmului Moromeții (1968), în prezența regizorului Stere Gulea și a actorilor Victor Rebengiuc, Mihai Gruia Sandu, Ionel Mihăilescu, dar și a operatorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Vernisajul expoziției „Marin Preda în anul Centenar” poate fi urmărit aici:

Câteva imagini de la proiecția filmului Moromeții (1968):

Ziua de vineri, 5 august 2022, a fost un adevărat maraton. Ziua a început cu o conferință: Marin Preda – 100, împărțită în două secțiuni. Mai jos puteți urmări cuvântul de deschidere și conferința inaugurală, precum și comunicările din cadrul proiectului.

Seria de comunicări a fost urmată de lansarea volumelor Timpul nu a mai avut răbdare, ediția a II-a, coordonator: Eugen Simion, și Marin Preda. Anii formării intelectuale – ediția a III-a, Stan V. Cristea. Evenimentul poate fi urmărit aici:

După sesiunea de comunicări, cea de-a doua zi dedicată proiectului Centenar Marin Preda s-a încheiat cu discursul lui Niculae Preda, fiul lui Marin Preda, cu lansarea întregului poștal Centenarul nașterii, Marin Preda, sub egida Oameni, fapte, valori, realizat de Romfilatelia, partener al evenimentului, și cu proiecția filmului Moromeții 2, în prezența producătorului Tudor Giurgiu.

Comunicările și lansarea întregului poștal pot fi urmărite aici:

Total Views: 211 ,