Ceremonia de înmânare a Premiului DASA, acordat MNLR de către European Academy Museum

0
228

Marți, 12 octombrie 2021, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc ceremonia de înmânare a Premiului DASA, acordat instituției noastre de European Academy Museum.

Domnul Virgil Nițulescu, directorul general al Muzeului Național al Țăranului Român, a fost desemnat să înmâneze premiul directorului general al MNLR, prof. univ. dr. Ioan Cristescu. Evenimentul a avut loc în prezența distinșilor participanți: E.S. Monseniorul Miguel Maury Buendia, nunțiul apostolic în România, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, dl Ioan Matei, director în cadrul Ministerului Culturii, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, doamna Liliana Fedorca, director al Direcției Cultură și doamna Georgiana Turcu, șef Serviciu Cultură în cadrul Direcției Cultură din cadrul Primăriei Municipiului București, actorii Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele și George Mihăiță, sculptorul Ioan Nemțoi, precum și reprezentanți ai presei.

Academia Europeană a Muzeelor (EMA) este o Fundație non-profit, înființată pentru a acorda vizibilitate muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în domeniul muzeografiei și muzeologiei ca o activitate culturală la cele mai înalte standarde, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova discuțiile despre noi expoziții și muzee, precum și pentru a difuza cunoștințe și idei din domeniul muzeologiei, în rândul specialiștilor. Scopul său este de a promova muzeele inovative, precum și muzeele tradiționale ca instrumente ale schimbării sociale.

Motivația juriului: Muzeul Național al Literaturii Române este un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Expoziția permanentă impresionează prin amenajarea/dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromis/ exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, în care metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor săi elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă.

Alături de Muzeul Național al Literaturii Române, printre finaliștii DASA Award, au fost Rembrandt House Museum, Amsterdam, și Stapferhaus, Lenzburg, Elveția.

 

Total Views: 227 ,