Lansarea albumului „Noi considerații cu privire la icoanele pe sticlă din Transilvania”

0
463

Miercuri, 4 mai 2022, ora 13.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Literaturii Române din București, organizează lansarea noului album de artă Noi considerații cu privire la icoanele pe sticlă din Transilvania, realizat de dr. Alexandru Constantin Chituță, și apărut la Editura Muzeului Național Brukenthal, Sibiu.

Cu acest prilej, interpreta Oana Bozga Pintea va susține un moment muzical.

Recenta apariție editorială a Muzeului Național Brukenthal ne propune o nouă lectură a icoanelor pe sticlă din Transilvania, abordate de această dată dintr-o perspectivă teologico-antropologică. Premisa de la care pornește autorul vizează statutul și funcțiile acestui gen de artă în contextul socio-economic, confesional și național de la mijlocul secolului al XVIII-lea în Transilvania. Fenomenul icoanei pe sticlă din Transilvania este unul extraordinar, unic în istoria artei românești. Dacă până astăzi studiile și volumele scrise au scos la iveală familiile de iconari, centre importante ale acestui meșteșug, totuși mai sunt multe alte lucruri de scris despre icoana pe sticlă.

Pregătirea teologică a domnului Alexandru Constantin Chituță, coroborată cu pedanteria unui cercetător familiarizat cu studiul multidisciplinar al surselor documentare – istorice, bibliografice, teologice și iconografice –, i-au permis să depășească stadiul analizelor morfologice ale icoanelor pe sticlă, frecvente în studiile secolului trecut. Noutatea demersului întreprins de domnul Alexandru Constantin Chituță se bazează pe minuțioasa analiză comparativ-stilistică a unui important număr de icoane pe sticlă aflate în patrimoniul muzeelor naționale și județene, în colecțiile private și ale unor Arhiepiscopii ortodoxe din Transilvania. Eleganta tipăritură impresionează prin bogata ilustrație fotografică, peste 300 de file, care prezintă tipologiile tematice și calitățile artistice care definesc stilul fiecărui zugrav și centru de iconari. Coroborând studiile recente ale specialiștilor cu propriile investigații, autorul reușește să descopere cine au fost primii zugravi de icoane, unde și pentru cine au lucrat, care au fost cele mai importante centre. Pe de altă parte, acest tip de cercetare i-a permis să reevalueze mai multe loturi de icoane pe sticlă și să le identifice autorii. Împărtășind opinia cercetătorilor  moderni în domeniu, domnul Alexandru Constantin Chituță  demonstrează că acest meșteșug nu are ca punct de geneză miracolul icoanei Maicii Domnului de la Nicula, care a lăcrimat în prezența ofițerilor austrieci, și nici țăranii din zonă nu pot fi considerați primii iconari. – Cercet. dr. Doina Ișfănoni

Total Views: 462 ,