Ziua Europei la MNLR | Dezbateri între licee pe teme europene

0
400

Marcarea zilei de 9 mai în calendarul internațional este o victorie recentă a lumii moderne, care și-a propus să dea contur unei idei, inițial platonice, de a acționa împotriva tensiunilor internaționale și a excluziunii sociale, prin promovarea unor evenimente și dezbateri care să evidențieze valoarea culturală a fiecărei națiuni atât pe plan național, cât și în relație cu marea de identități culturale învecinate.

Pornind de la modul în care percepem și reformăm domeniul instructiv-educativ, putem să anticipăm o schimbare radicală în ceea ce privește eficientizarea mecanismelor economice, tocmai prin faptul că acestea au potențialul de a deveni un beneficiar al flexibilizării mobilităților și al celebrării melanjului lingvistic și cultural, care, iată, stabilesc noi standarde în realizarea schimburilor de experiență atât a celor din cadrul instituțiilor publice, cât și a celor asociate entităților private din diverse industrii.

Mai mult decât atât, ne aflăm în punctul în care, în urma gestionării unui lung episod pandemic, societatea este pregătită să își extindă și să își îmbunătățească mijloacele de comunicare în spațiul digital, în ideea de a interacționa cu cât mai multe tipuri de audiență care, la rândul lor, se vor implica activ în susținerea și prelungirea acestui dialog multicultural.

În acest context, dorim să lansăm liceenilor bucureșteni o invitație la dezbatere pe o temă actuală Rolul mass-media și al platformelor de socializare în promovarea valorilor naționale și europene temă care le va oferi oportunitatea de a face cunoștință cu perspective diverse asupra conceptelor de respect pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului și, implicit, ale minorităților, pluralismul de opinii, toleranța, justiția, solidaritatea și nediscriminarea – toate definind valorile și dezideratele oricărui cetățean din spațiul european.

Evenimentul va fi găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, în Sala Perpessicius și va avea loc în data de 9 mai 2022, începând cu ora 17.00.

Formatul competiției presupune ca fiecare liceu să fie reprezentat de maximum 3 echipe a câte 3 membri, acestea aflându-se sub atenta supraveghere și coordonare a unui profesor, care îi va înscrie pe elevi în concurs și care îi va însoți în ziua evenimentului.

Profesorului însoțitor îi vor reveni, prin urmare, atât responsabilitatea selecției elevilor care formează echipele concurente, cât și sarcina de a-i înscrie în concurs prin intermediul formularului, opțiunea de înscriere fiind valabilă până în data de 4 mai 2022, ora 23.59.

Comitetul de jurizare va fi compus din specialiști în domeniu, care au acumulat experiența necesară în privința analizării discursului din perspective multidisciplinare; ei vor fi asistați, pe parcursul discuțiilor, de un arbitru care va prezenta regulamentul și care va media dialogul dintre echipele concurente.

Nu în ultimul rând, menționăm că eforturile elevilor nu vor rămâne nerăsplătite, așadar, în urma jurizării, câștigătorii vor fi recompensați cu diplome și cu premii oferite de instituția noastră.

Pentru mai multe detalii, puteți trimite un mesaj la adresa: gabriela.scaete@mnlr.ro.

Total Views: 400 ,