MNLR a primit Premiul DASA Award, oferit de European Museum Academy

0
394

Sâmbătă, 18 septembrie 2021, a avut loc ceremonia on-line de acordare a premiilor European Museum Academy, în cadrul căreia cele mai importante și semnificative două proiecte ale Muzeului Național al Literaturii Române din ultimii șapte ani, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 (2017) și expoziția Casei Memoriale „Anton Pann” (2018), au primit premiul DASA Award pentru două discursuri expoziționale diferite, reunite însă prin același concept arhitectural unitar, dus de la o etapă la alta la un nou nivel.

Academia Europeană a Muzeelor (EMA) este o Fundație non-profit, înființată pentru a acorda vizibilitate muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în domeniul muzeografiei și muzeologiei, la cele mai înalte standarde, ca activitate culturală, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova discuțiile despre noi expoziții și muzee, precum și pentru a difuza cunoștințe și idei din domeniul muzeologiei, în rândul specialiștilor. Scopul său este de a promova muzeele inovative, precum și muzeele tradiționale ca instrumente ale schimbării sociale.

Anul acesta, EMA a acordat, pentru prima dată în istoria sa, trei premii: THE LUIGI MICHELETTI AWARD, THE DASA AWARD și THE ART MUSEUM AWARD. Premiul DASA Award, care a revenit Muzeului Național al Literaturii Române din București, are drept criteriu de selecție calitatea oportunităților de învățare, a activităților de educație muzeală, inovația și creativitatea.

Povestea noastră, care a avut la bază un portofoliu consistent, a convins juriul EMA.

The judges said: The National Museum of Romanian Literature is a role model in the Romanian museum landscape in terms of its social aspirations and its scenographic implementation. It meets the challenge of creating a living literary museum and has embarked on an impressive journey since moving to a new building in 2017. The permanent exhibition impresses with its unobtrusive but wellmade dramaturgy, which complements the historic building. In its education programmes the museum shows courage and an uncompromising attitude, functioning as a vehicle for current social issues. At the centre of its work is ‘interactive literature’, in which its methodology aims to give its visitors an element of surprise, used in an innovative way, in clear integration and scenography.

Motivația juriului: Muzeul Național al Literaturii Române este un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Expoziția permanentă impresionează prin amenajarea/dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromis/ exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, în care metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor săi elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă.

Alături de Muzeul Național al Literaturii Române, printre finaliștii DASA Award, au fost Rembrandt House Museum, Amsterdam, și Stapferhaus, Lenzburg, Elveția.

Total Views: 394 ,