Noaptea Muzeelor la Casa Memorială „Anton Pann”

0
562

Situată în mahalaua Lucaciului, în partea de răsărit a Bucureștiului, pe actuala stradă Anton Pann, la numărul 20, între străzile Căuzași și Mircea Vodă, casa lui Anton Pann se numără printre clădirile ultimelor două secole, evocând Bucureștii de altădată. Mai veche de 150 de ani, casa stă mărturie a vremurilor apuse, când actuala stradă era doar o uliță, zisă a Taurului, o margine de București, care străbătea printre grădini și livezi patriarhala mahala.

Acum căsuța devenită muzeu, Casa Memorială „Anton Pann”, mezina Muzeului Național al Literaturii Române, păstrează memoria acestui adevărat „tată de cuvinte”, după cum îl numește Nichita Stănescu pe Anton Pann. Ea oferă o incursiune printr-un secol de istorie, muzică, literatură și folclor, o întoarcere spre secolul al XIX-lea, cu mijloacele tehnologiei moderne. „Biletul de papagal” cu care vă întâmpinăm la intrare schimbă destine și deschide apetitul pentru o plimbare prin lumea minunată a lui Anton Pann. Instrumentele muzicale de început de secol XIX, reprezentând un secol de folclor al Bucureștilor de altădată, mașina de tipărit de acum aproape 200 de ani, trăsurica de călătorit prin viața tumultoasă a scriitorului, precum și poveștile lui Nastratin Hogea, animate cu mijloacele de acum mai bine de 150 de ani, sunt principalele obiective turistice.

Nu ezitați să intrați!

Text de Mădălina Șchiopu

Foto: Arhiva Casei Memoriale „Anton Pann”

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor Casele Memoriale ale MNLR: 09.00 – 17.00

(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: Str. Anton Pann 20, București

Pentru programări, vă rugăm să ne scrieți pe adresa case.memoriale@mnlr.ro sau să ne sunați la numărul de telefon 0731 003 022

Acces: gratuit

Program on-line de tururi ghidate pagină de Facebook a MNLR: 16.00 – 20.00

În condițiile extraordinare pe care le trăim cu toții, Sărbătoarea Europeană a Muzeelor – pregătită anul acesta în 14 noiembrie și în țara noastră – este marcată de Europa FM și Noaptea muzeelor și printr-o serie de tablete despre fețele nevăzute ale muzeelor din România. Așadar, în fiecare seară, de luni până vineri, vom descoperi câte un nou muzeu fascinat, care așteaptă să fie înțeles și admirat. În 14 noiembrie 2020, Noaptea muzeelor propune publicului la nivel național activități muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar, mai ales, în mediul virtual. În contextul pandemiei, evenimentele și expozițiile din muzee sau spații culturale din toată țara se vor desfășura cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare în fiecare localitate. Mai multe detalii despre organizarea Nopții Muzeelor 2020 găsiți pe https://noapteamuzeelor.org/

În 14 noiembrie, în intervalul 16.00 – 20.00, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit de Sărbătoarea Europeană a Muzeelor tururi de vizitare ghidate sau folosind aplicația MNLR la expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și on-line la Casele memoriale de sub umbrela MNLR („Tudor Arghezi – Mărțișor”, „George și Agatha Bacovia”, „Ion Minulescu și Claudia Millian”, „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, „Anton Pann”), pe care vă așteptăm să le descoperiți pe site-ul: https://mnlr.ro/case-memoriale/ și pe pagina de Facebook.

Total Views: 562 ,