Noaptea Muzeelor la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

0
347

„În cartierul Mărţişor, numit aşa din bătrâni şi aşezat pe marginea cea mai înaltă a Bucureştiului, peste drum de închisoarea Văcăreşti, care a fost mănăstire, o fântână distribuie cu ciutura, oamenilor obosiţi şi vitelor însetate, apa ei proaspătă şi adâncă. E puţul celor trei olteni, adormiţi întru Domnul, grădinari şi precupeţi din marea luncă. În tăişul ei zboară pe o aripă uliul şi pluteşte barza peste o împărăţie de sălcii, plute şi grădini în care cântă cucul, mierla, şi noaptea, la lună şi luceafăr, balta vastă e strecurată între câmpiile de cimbru.” (Tudor Arghezi). Astăzi, apa nu mai e la fântână, ci în fiecare casă, în locul câmpiilor de cimbru se împletesc șoselelele cartierului Berceni, iar în locul fostei mânăstiri Văcărești (demolată de Ceaușescu în 1986) lucește în soare mall-ul Sun Plaza. Extraordinar este însă faptul că în mijlocul vieții urbane clocotitoare, printre blocuri, pe strada Mărțișor, la numărul 26, există o poartă spre timpuri trecute, o livadă bogată unde încă mai cântă cucul și mierla și o casă care încă pare locuită de gospodarul și stăpânul ei, vechiul delegate de mahala și cunoscutul scriitor Tudor Arghezi. Veniți să-l întâlniți! V-am pregătit și „bilete de papagal” pentru suflet! Vă așteptăm cu drag! Bateți în toacă!

Text de Dorothea Nicolescu
Foto: Dorothea Nicolescu, Arhiva Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor Casele Memoriale ale MNLR: 09.00 – 17.00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Adresă: Str. Mărțișor 26, sector 4, București
Pentru programări, vă rugăm să ne scrieți pe adresa case.memoriale@mnlr.ro sau să ne sunați la numărul de telefon 0731 003 022.
Acces: gratuit

Program on-line de tururi ghidate pagină de Facebook a MNLR: 16.00 – 20.00

În condițiile extraordinare pe care le trăim cu toții, Sărbătoarea Europeană a Muzeelor – pregătită anul acesta în 14 noiembrie și în țara noastră – este marcată de Europa FM și Noaptea muzeelor și printr-o serie de tablete despre fețele nevăzute ale muzeelor din România. Așadar, în fiecare seară, de luni până vineri, vom descoperi câte un nou muzeu fascinat, care așteaptă să fie înțeles și admirat. În 14 noiembrie 2020, Noaptea Muzeelor propune publicului la nivel național activități muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar, mai ales, în mediul virtual. În contextul pandemiei, evenimentele și expozițiile din muzee sau spații culturale din toată țara se vor desfășura cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare în fiecare localitate. Mai multe detalii despre organizarea Nopții Muzeelor 2020 găsiți pe https://noapteamuzeelor.org/

În 14 noiembrie, în intervalul 16.00 – 20.00, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit de Sărbătoarea Europeană a Muzeelor tururi de vizitare ghidate sau folosind aplicația MNLR la expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și on-line la Casele memoriale de sub umbrela MNLR („Tudor Arghezi – Mărțișor”, „George și Agatha Bacovia”, „Ion Minulescu și Claudia Millian”, „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, „Anton Pann”), pe care vă așteptăm să le descoperiți pe site-ul: https://mnlr.ro/case-memoriale/ și pe pagina de Facebook.

 

Total Views: 347 ,