Pe o veche străduță din București, numită George Bacovia, la nr. 63, între Șoseaua Olteniței și Șoseaua Giurgiului, se află Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, o casă ce păstrează o atmosferă autentică a perioadei în care soții Bacovia au locuit aici, unde vizitatorii pot admira obiecte personale ale familiei (piese de mobilier, documente, manuscrise, fotografii), dar și minunata grădină cu flori.
Totul a început în luna iunie a anului 1922. Agatha Grigorescu, o tânără profesoară, orfană de ambii părinți, se logodise cu un ofițer, pe nume George. Tradiția era ca tânăra soție de ofițer să aibă dotă. Pentru ea, care fusese crescută de rude și învățase în școli sociale, era destul de greu acest lucru. Însă Agatha era o luptătoare. Cumva se întâmpla ca în acea perioadă, în Comuna Șerban-Vodă, pe atunci, suburbia Capitalei, să existe un loc de vânzare, pe care proprietarul, îl vindea la jumătate de preț, din dorință de a-și termina o locuință. Rudele Agathei o sfătuiesc să nu dea cu piciorul acestui chilipir. „Dacă l-ai cumpăra tu, Agatha? Se dublează prețul și va acoperi dota reglementară”. Însă, în locul căsătoriei cu respectivul ofițer, s-a anulat logodna. Destinul avea pregătit altceva pentru Agatha.
Peste unsprezece ani, pe fosta stradă a Frăsinetului la nr. 63, Agatha construiește casa în care se mută definitiv la București, în anul 1933, împreună cu poetul și unicul lor fiu, Gabriel. Casa va deveni muzeu memorial la un an după moartea poetului, în anul 1958, iar astăzi ea este Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”.
„Terenul, un dreptunghi împrejmuit pe o suprafață de 500 mp, era cultivat cu pomi fructiferi, viță de vie și avea o minunată grădină. În anul 1922, luna iunie, deveneam proprietara acestui teren. Peste ani, urma să se înalțe pe el locuința mea și a poetului, astăzi Muzeul Memorial”, mărturisea Agatha.
„Biletul de papagal” cu care vă întâmpinăm la intrare vă va purta către tărâmul poeziei și universul lăuntric al poetului George Bacovia.
Vă așteptăm cu mare, mare drag!!!
Text de Lelia Spirescu
Foto: Arhiva Casei Memoriale „George și Agatha Bacovia”
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor Casele Memoriale ale MNLR: 09.00 – 17.00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Adresă: Strada George Bacovia 63, București
Pentru programări, vă rugăm să ne scrieți pe adresa case.memoriale@mnlr.ro sau să ne sunați la numărul de telefon 0731 003 022
Acces: gratuit
Program on-line de tururi ghidate pagină de Facebook a MNLR: 16.00 – 20.00
În condițiile extraordinare pe care le trăim cu toții, Sărbătoarea Europeană a Muzeelor – pregătită anul acesta în 14 noiembrie și în țara noastră – este marcată de Europa FM și Noaptea muzeelor și printr-o serie de tablete despre fețele nevăzute ale muzeelor din România. Așadar, în fiecare seară, de luni până vineri, vom descoperi câte un nou muzeu fascinat, care așteaptă să fie înțeles și admirat. În 14 noiembrie 2020, Noaptea Muzeelor propune publicului la nivel național activități muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar, mai ales, în mediul virtual. În contextul pandemiei, evenimentele și expozițiile din muzee sau spații culturale din toată țara se vor desfășura cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare în fiecare localitate. Mai multe detalii despre organizarea Nopții Muzeelor 2020 găsiți pe https://noapteamuzeelor.org/
În 14 noiembrie, în intervalul 16.00 – 20.00, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit de Sărbătoarea Europeană a Muzeelor tururi de vizitare ghidate sau folosind aplicația MNLR la expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și on-line la Casele memoriale de sub umbrela MNLR („Tudor Arghezi – Mărțișor”, „George și Agatha Bacovia”, „Ion Minulescu și Claudia Millian”, „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, „Anton Pann”), pe care vă așteptăm să le descoperiți pe site-ul: https://mnlr.ro/case-memoriale/ și pe pagina de Facebook.