POLIFONIC ONLINE – POEZIE ȘI ANIMAȚIE | 23-28 aprilie 2021

0
298

În perioada 23-28 aprilie 2021, ICR Lisabona și MNLR prezintă proiectul POLIFONIC ONLINE – POEZIE ȘI ANIMAȚIE.

Artă? Poezie? Structură și ritm. Surori născute din dorința de a crea ceva nou, de a capta o idee sau o experiență într-un mod elocvent. Polifonie? Îmbinarea armonică a mai multor linii melodice, fără a-și pierde individualitatea.

Polifonic este un dialog viu între cuvânt și imagine, dar și între dentități culturale și lingvistice diferite. 20 + 2 poeme de zece autori români contemporani de etnii diferite sunt reimaginate vizual de artista Raluca Popa. Realizate prin tehnici diverse – desen de mână, desen digital și inserturi video, animațiile extind discursul poetic dincolo de pagină, oferind o experiență dinamică, imersivă. Polifonia este multiplă: nu doar sonoră, între voci și limbi diferite, ci și între genuri și mijoloace artistice distincte.

„Energii vitale se ridică din profunzimi nevăzute în creațiile acestor poeți și devine evident că, în ciuda diversității de voce și ton, toți scriu despre același univers. Cei care cred că umorul este lumina noastră în vremuri grele, să citească poezie română contemporană.“ – Andreea Scridon, London Grip

Poeme de: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopilă, Henriette Kemenes, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan, Mihok Tamas, Victor Țvetov și Simona Nastac.

Produs în 2018 de Muzeul Național al Literaturii Române din București pentru a marca Centenarul Marii Uniri și desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, Polifonic este curatoriat de Simona Nastac, cu sprijinul poetului și editorului Claudiu Komartin.

Proiectul a fost prezentat live la Festivalul Internațional de Poezie București în 2018, iar ulterior itinerat la Festivalul European de Poezie din Londra, Brussels Poetryfest și Haus für Poesie din Berlin, iar ca proiecție video la Festivalul Internațional de Poezie StAnza din St. Andrews (Scoția) și Vilnius Book Weekend.

Poster realizat de Mugur Grosu în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, ediția 2018.

Materialele vor fi prezentate în perioada 23 – 28 aprilie 2021, de la orele 12.00 și, respectiv, 18.00, în regim de premieră live pe pagina de Facebook a MNLR. Rămâneți cu noi și urmăriți-ne online!

#ICRLisboa #InstitutoCulturalRomenoLisboa #Polifonic #MuzeulNationalalLiteraturiiRomane #SimonaNastac #RalucaPopa #ClaudiuKomartin #AndreiDósa #RobertGabrielElekes #LiviaȘtefan #AleksStoicovici #MateiHutopilă #VictorȚvetov #HenrietteKemenes #MihokTamas #MichaelAstner #poeziecontemporana #animatie

 

Total Views: 297 ,