Prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii la MNLR | 2022

0
795

Muzeul Național al Literaturii Române a sărbătorit lectura prin multiple evenimente desfășurate la sediile sale (expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și casele memoriale), ale partenerilor săi (Facultatea de Litere a Universității din București, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și în cincisprezece licee și colegii bucureștene).

Deschiderea a avut loc la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” în prezența doamnei Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a domnului Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, a domnului Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, a domnului Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației, a domnului Sebastian Burduja, deputat PNL, a domnului Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București, a domnului Mircea Dumitru, membru al Academiei Române, a doamnei Mihaela Ștefan, Inspector Școlar General, a domnului Dragoș Neagu, Președintele Asociației Bibliotecarilor, și a doamnei Cristina Popescu, Director General Romfilatelia.

Evenimentul poate fi urmărit aici:

Douăzeci și trei de personalități ale lumii culturale au avut întâlniri cu elevii din liceele și colegiile bucureștene, unde au intrat în dialog cu aceștia și le-au povestit despre importanța lecturii în formarea unui destin, a unei cariere și a unei vieți.

Participanții la evenimente au fost încântați de prezența scriitorilor, actorilor, antropologilor, criticilor de artă, invitați de MNLR la această sărbătoare a lecturii.

***

La sediul expoziției de bază a MNLR, am început dimineața cu o întâlnire a copiilor cu istoricul și criticul de artă Adrian Buga, care le-a prezentat celor mici cărțile ilustrate de artistul Dem Demetrescu, citindu-le povești și intrând în dialog cu ei prin intermediul platformei Zoom.

***

Am continuat cu un eveniment inedit la MNLR, Leapșa între personaje, la care au participat scriitorii de cărți pentru copii  – Carmen Tiderle, Simona Epure, Florin Bican și Cristina Beatrice Preda.

***

Actrița Simona Măicănescu ne-a încântat cu lectura unei selecții din opera scriitorilor Teodor Mazilu, Marin Sorescu și Alexandru Monciu-Sudinski.

***

Lectura semnelor, a limbajului mimico-gestual, utilizat de persoanele cu deficiențe de auz, ne-a fost prezentată de Monica Cătuțoiu, interpret specializat, de la Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual.

***

Spectacolul-lectură, „Ce știa satul” de Ion Valjan, interpretat de Gabriela Enescu și Viorel Păunescu, a avut un real succes prin modul în care cei doi actori au dat viață personajelor.

***

Au fost mai mult decât „Trei ceasuri bune” de Ziua Națională a Lecturii prin prezența actrițelor Emilia Popescu, Manuela Ciucur și Simona Mihăescu, însoțite de Loreta Popa. Aflați povești din teatru și o selecție specială din literatura actorilor poeți Emil Botta, Adrian Pintea, Mircea Albulescu, Flavia Buref, Ștefan Radof și Ion Manu, dar și Cristi Iacob.

***

De la distanță, prin Zoom (în direct) sau fizic, în Sala Perpessicius, zece poeți au recitat din opera lor și din cea a poeților ‘80-iști sau ‘90-iști cu care au rezonat. Am început seara cu scriitorul Radu Sergiu Ruba, care a citit în Braille un poem scris de Cristian Popescu și a recitat două poeme proprii. Printre alți autori aleși de poeții invitați de Ziua Națională a Lecturii la MNLR s-au aflat Mariana Marin, Traian T. Coșovei și Romulus Bucur.

***

Florin Iaru, Ion Bogdan Ștefănescu și Pavel Șușară au participat la un atelier de lecturi la microscop. Scriitorul Florin Iaru a ales poemul Bad boy al lui Traian T. Coșovei. Criticul de artă Pavel Șușară a adus în discuție două tipuri de lectură, una care poate fi verbalizată, tradusă, precum și o alta, care nu este narativă. Alegerea acestuia s-a oprit asupra nivelurilor de lectură a tabloului Sărutul semnat de Vladimir Zamfirescu, care se adresează „capacității noastre de a vedea idei, nu capacității noastre de a recunoaște”, analiza conținutului cu trimitere la evanghelie, analiza tehnicii, analiza influențelor artistice. Al doilea tip de lectură corespunde artei conceptuale, non-figurative și implică asocierea autorului cu lucrarea, o lectură a lucrării prin autor. Ion Bogdan Ștefănescu a vorbit despre importanța reperelor, a unei culturi solide pentru înțelegerea muzicii, despre diferențele între sistemele muzicale europene și cele non-europene.

***

De la Academia de Caligrafie a sosit Carmen Nistor, care ne-a vorbit despre meseria de caligraf, despre modul în care era lucrată o carte în perioada ce a precedat inventării tiparului, despre tipurile de penițe folosite pentru fiecare tip de scriere, cum este cea gotică, despre acele reguli necesare, legate de spațiere și de schimbarea formei pentru distribuirea pe foaia de hârtie, cum ar fi unghiul de 30, de 45 sau 90 de grade, schimbarea structurii literei ș.a..

***

Rodica Mandache și Marius Manole au realizat ceea ce în teatru se numește „lectura la masă”. Textul ales de cei doi actori pleacă de la romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac.

Organizator: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române

Co-organizatori: Academia Română, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Facultatea de Litere a Universității din București

Parteneri: Romfilatelia, Fundația Colegiului Național de Apărare, Teatrul de Comedie,  Muzeul Național al Literaturii Române – Iași, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Colegiul Național „Sf. Sava”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Colegiul National „I. L. Caragiale”, Colegiul Național „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Liceul Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu”, Liceul Teoretic Național și Liceul Teoretic „Traian” și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Academia de Caligrafie, București Mall Vitan, Societatea de Transport Public București (STB)

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AgențiadeCarte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, Revista de Cultură Familia, Revista OPT motive

Ziua Națională a Lecturii la MNLR este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Total Views: 795 ,