Remember Fănuș Neagu – 90

0
301

Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Muzeul Brăilei Carol I și Casa memorială „Fănuș Neagu” din Grădiștea, organizează, în zilele de 5, 6 și 7 aprilie 2022, o serie de evenimente dedicate scriitorului Fănuș Neagu, la 90 de ani de la nașterea acestuia.

Născut la 5 aprilie 1932, Fănuș Neagu a debutat în 1954, în revista „Tânărul scriitor”, cu povestirea Dușman cu lumea. Seria romanelor sale a început cu Îngerul a strigat (1968), premiat la acea dată, considerat o lucrare de referință a prozei postbelice românești. În ansamblu, opera sa include proză scurtă, romane, piese de teatru, scenarii de film și televiziune, versuri, cărți pentru copii, jurnale, dar și publicistică. A activat constant și substanțial în presă, ocupând funcții de redactor, redactor-șef și director al unor importante publicații atât înainte de 1989, cât și în perioada post-decembristă.

Între 1993 și 1996 a fost director general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. A fost membru al Academiei Române, corespondent din 1993 și titular din 2002.

Într-unul dintre caietele sale, amintind despre începutul lucrului la A doua carte cu prieteni (1985), scriitorul menționa, într-o notă intitulată Zicere: „Norocul și nenorocirea mea – urcarea, căderea, urcarea, căderea – face ca toți aceștia să se numească scriitori. Oameni aparținând distanței uriașe între a fi și a avea. Ei sunt rodul liniei fără hotar, cheltuindu-și lumina ființei în tranșeele ținând de absurdul închipuirii. Trăiesc până la momentul impresiei de libertate și pe măsură ce timpul trece, în loc să îmbătrânească devin copii” (fragment dintr-un manuscris aflat în arhiva MNLR).

Fănuș Neagu a încetat din viață pe 24 mai 2011, după o lungă suferință.

Programul evenimentelor

Marți, 5 aprilie 2022, ora 13.30

Sediul expoziției de bază a MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, București

Vernisajul expoziției Remember Fănuș Neagu – 90

Sunt expuse fotografii, unele dintre ele fiind semnate de fotograful muzeului, Dan Vatamaniuc, precum și manuscrise din arhiva MNLR, de la autobiografie la articole și pagini de roman ale scriitorului Fănuș Neagu.

Marți, 5 aprilie 2022, ora 14.00

Sediul expoziției de bază a MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, București

Dezbatere Fănuș Neagu – 90 și lansarea cărții Teatru de Fănuș Neagu

Invitați: Eugen Simion (prin Zoom), Zamfir Bălan, Paul Cernat (prin Zoom), Viorel Coman (prin Zoom), Lucian Chișu, Mihai Ispirescu, Mircia Dumitrescu, Radu Băieșu, Dan Claudiu Tănăsescu

Moderator: Ioan Cristescu

Miercuri, 6 aprilie 2022, ora 12.00

Casa memorială „Fănuș Neagu” din Grădiștea de Sus, județul Brăila

Întâlnire cu elevi și profesori de la școlile generale din Șuțești, Grădiștea, Ianca, Gemenele, Mihail Kogălniceanu și de la Școala Generală „Fănuș Neagu” din Brăila

Participă: Viorel Dinescu, Valentin Popa, Vasile Datcu, Adi Secară, Viorel Coman

 Miercuri, 6 aprilie 2022, ora 16.00

Școala Generală „Fănuș Neagu”, șos. Buzăului 43, Brăila

Întâlnire cu elevii

Participă: Viorel Dinescu, Constantin Gherghinoiu, Valentin Popa, Vasile Datcu, Adi Secară, Viorel Coman

 Joi, 7 aprilie 2022, ora 11.00

Muzeul Brăilei Carol I, Piața Traian 3, Brăila

Vernisajul expoziției foto-documentare Fănuș Neagu – 90 (fotografii, manuscrise, cărți cu autograf, articole din presă)

 Joi, 7 aprilie 2022, ora 11.30

Muzeul Brăilei Carol I, Piața Traian 3, Brăila

Rotonda 13 (Amintiri despre Fănuș Neagu și dialog cu cititorii)

Participă: Lucian Chișu, Dan Claudiu Tănăsescu, Valentin Popa, Zamfir Bălan, Vasile Datcu, Viorel Coman

Proiectul Remember Fănuș Neagu – 90 este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Total Views: 300 ,