Zilele Sofia Nădejde | Seară de scurtmetraje realizate de femei

0
196

Duminică, 28 august 2022, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Iosif Naghiu”
Zilele Sofia Nădejde 2022| Seară de scurtmetraje realizate de femei

Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala „Iosif Naghiu” (Calea Griviței 64-66), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei. Selecția e curatoriată de Petra Torsan și cuprinde filmele: Lucruri simple (r. Alma Buhagiar, 2020, 8 min., selectat în competiția Bucharest Fashion Film Festival, 2020), Să crești sub un cireș amar (r. Agata Olteanu, 2020, 11 min., Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Gijon, 2020), Maybe There is No Distance (r. Letiția Popa, 2021, 28 min., Premiul „Ion Bostan” pentru Cel mai bun documentar românesc la CineMAiubit, 2021), Empiric (r. Ioana Țurcan, 2021, 15 min., Cel mai bun film la categoria HERSTORY la SCAD Savannah Film), When Night Meets Dawn (r. Andreea Cristina Borțun, 2021, 20 min.; selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, 2021; Cel mai bun scurtmetraj, TIFF, 2021, Marele Premiu BIEFF 2021).

Petra Torsan, curatoare: „Selecția din acest an cuprinde filme care urmăresc cât se poate de atent raportul de influențe dintre lumile interioare ale femeilor și lumea exterioară în care trăiesc și pe care o observă și conservă. Este vorba de un du-te-vino, de o dualitate insider/outsider cu care acestea (și numai/nu numai ele) jonglează, prin intermediul căreia orice îndoială ar avea față de viață, norme și cutume va ajunge să facă parte din povestea devenirii și, mai important, va ajunge un mijloc de explorare psihologică”.

Petra Torsan a terminat anul II la secția Scenaristică-Filmologie a Facultății de Film din cadrul UNATC. A scris pentru publicații online precum Acoperișul de Sticlă și Films in Frame, a fost redactor Film Menu și a făcut parte din echipa Arhiva Activă, proiect coordonat de Andrei Rus și Gabriela Filippi. A fost selectată ca membră a generației 2021 de Young Talents la secțiunea Critică de Film de la Sarajevo Film Festival.

Proiecția scurtmetrajelor, programată de la ora 19.00, va fi urmată de un Q&A cu Petra Torsan și regizoarele invitate. Intrarea este liberă, dar cu rezervare obligatorie pe eventbrite.com (https://www.eventbrite.com/e/seara-de-scurtmetraje-realizate-de-femei-zilele-sofia-nadejde-ed-a-5-a-tickets-06135150167?aff=ebdshpsearchautocomplete)

Proiecții cu aceste scurtmetraje urmate de discuții cu regizoarele și curatoarea vor mai avea loc în septembrie, la Sibiu și Brașov.

Zilele Sofia Nădejde este un proiect inițiat în 2018 cu o gală a literaturii scrise de femei. În prezent este un microfestival interdisciplinar al cărui scop este promovarea literaturii și artei realizate de femei.

Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a este un eveniment organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Litere și Asociația Antifragil, co-finanțat de A.F.C.N.

Parteneri: tranzit.ro/București, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Teatrelli, Apollo111, Muzeul Național al Literaturii Române, Londohome, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Cadran, PEN România. 

Parteneri media: Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Total Views: 196 ,