Continuăm călătoria noastră în lumea artei contemporane cu penultimul episod dedicat expoziției „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”, în care vă propunem să descoperim colecția de achiziții a Muzeului Național de Artă Contemporană împreună cu artiștii vizuali Aurora Király și Bogdan Rața.
Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective, ca artist, curator, inițiator de proiecte culturale și educaționale. Din 2007, predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2001-2008 a coordonat Galeria Nouă, spațiu dedicat fotografiei și filmului experimental. În proiectele sale artistice, pune în discuție relația artistului cu istoria în general și cu istoria artei în special. Mediile predilecte sunt: fotografia, desenul, colajul textil, instalația. Practica sa include și preocuparea pentru documentarea scenei artistice din România, interes concretizat în proiecte precum: „Mărturii XXI – Revizitând trecutul (2007-2012)” – o colecție de interviuri video cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, cartea bilingvă (româna-engleză) „Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989”, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București (2007). În 2019, coordonează seria „Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană”, în cadrul platformei SwitchLab.https://aurorakiraly.weebly.com/
Bogdan Rața s-a născut în 1984 la Baia Mare, România. Este artist, lector universitar, cofondator al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. În 2017 a început, împreună cu Alina Cristescu, proiectul educațional ARTISTHETEACHER. A avut expoziții personale la Slag Gallery, New York; Farideh Cadot, Paris; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Nasui Collection & Gallery, București; Fundația Calina, Timișoara. Bogdan Rața a participat la proiecte curatoriale la Moscova, Liverpool, Veneția, București, Baia Mare, Sankt Petersburg, Instanbul, Budapesta, Dublin, Paris, Berlin.
Din dorința de a apropia publicul Muzeului Național al Literaturii Române de alte arte și de a crea dialoguri inter/trans/multi/pluridisciplinare, continuăm incursiunea noastră în lumea artei contemporane cu prezentarea expoziției anului 2020: „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”, expoziția achizițiilor de opere de artă (sesiunea 2020), deschisă la etajul 2 al Muzeului Național de Artă Contemporană, în cadrul Sezonului expozițional de iarnă 2020, în perioada 11 decembrie 2020 – 31 ianuarie 2021. Vă propunem o incursiune în această expoziție, reper al istoriei artelor vizuale, alături de Călin Dan, Directorul MNAC, și alături de câțiva dintre mari artiștii ai ultimelor decenii ale căror lucrări au fost selectate în urma achiziției de opere de artă organizate de MNAC anul acesta ca urmare a bugetului de achiziții acordat de Ministerul Culturii pentru anul 2020.
Pe parcursul lunii ianuarie, vă prezentăm o serie de interviuri cu Călin Dan, directorul MNAC, Magda Cârneci, istoric și critic de artă, artiștii Aurora Király, Petru Lucaci, Maria Manolescu, Alex Mirutziu, Romelo Pervolovici, Lea Rasovszky și Bogdan Rața.
Mulțumiri echipei MNAC, gazda noastră, pentru amabilitatea de a accepta invitația de a realiza o serie de interviuri despre expoziția „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”, lui Călin Dan, directorul MNAC, Sandrei Demetrescu și lui Alexandru Oberlander-Târnoveanu, curatori în cadrul MNAC, artiștilor invitați în cadrul rubricii „Arta contemporană în direct”: Aurora Kiraly, Petru Lucaci, Maria Manolescu, Alex Mirutziu, Romelo Pervolovici, Lea Rasovszky și Bogdan Rața.
Imagine: Vlad Cîndea (Bogdan Rața), Gryg Stoica (Aurora Király)
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect realizat și coordonat de Andreea Drăghicescu