Cufărul lui Eminescu | film documentar

0
1449

Poate nu știați, dar Mihai Eminescu avea un cufăr special în care ţinea jurnalele în care nota toate gândurile care-l frământau și care l-au inspirat apoi pentru marile lui creații. Cufărul de călătorie a fost cumpărat la licitație de un român, admirator fanatic al poetului. A plătit 7.000 de euro. Acest cufăr a adăpostit ceva de neprețuit. Acolo s-au aflat cele 44 de caiete-jurnal ale acestuia. Originalele se află la Biblioteca Academiei Române, dar publicul le poate descoperi în documentarul realizat de brașoveanul Radu Nema, film pe care Fundația Națională „Niște țărani” și Galeria Contrast l-a oferit Muzeului Național al Literaturii Române.

Documentarul a fost filmat între 2018 și 2019, la București, în Biblioteca Academiei, și la Viena, la palatul Hofburg. Premiera a avut loc la Cannes, anul trecut, unde a stârnit și apreciere străinilor care nu știau prea multe despre opera și viața lui Eminescu.

Sunt prezentate manuscrise neștiute, locuri pe unde a călătorit, imagini de colecție, poezii recitate de Ion Caramitru, povestiri cu actorul Cristian Moțiu, aprecieri ale acad. Alexandru Surdu despre Caietele lui Eminescu. Regia: Mimis Ravanis, Cristian Radu Nema.

Total Views: 1453 ,