Distanța dintre mine și mine | Proiecție de film Kinedok în Grădina MNLR

0
504

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 24 iunie, de la ora 20.00, în Grădina MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), la proiecția filmului documentar „Distanța dintre mine și mine”. Invitatul serii va fi regizorul, producătorul și scenaristul Alexandru Solomon.

Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru nou-instalatul regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, sfârșind într-un exil nedorit la New York în 1985. Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt dezvăluite astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul, dar și viitorul nostru.

Regie: Mona Nicoară, Dana Bunescu
Producătoare: Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu, Alexandru Solomon
Montaj, sunet: Dana Bunescu
Imagine: Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin
Muzica: Nina Cassian
Concepția grafică, efecte vizuale și generice: Șerban Jipa

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

IMPORTANT! * Persoanele care participă la evenimente vor completa o declarație pe propria răspundere, iar accesul, care este gratuit și se face pe bază de rezervare la 0736598451 sau la adresa programe@mnlr.ro, va fi permis doar cu mască de protecție și respectând regula de distanțare. 

——-

Organizator local: Muzeul Național al Literaturii Române
Organizator național: Asociația One World Romania
Online: festival-oneworld.ro | kinedok.net

Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia)

CU SPRIJINUL: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Total Views: 504 ,