Expoziția „SIC TRANSIT…” a artistei vizuale Suzana Fântânariu

0
161

Muzeul Național al Literaturii Române București prezintă, în perioada 6-28 ianuarie 2023, la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, expoziția „SIC TRANSIT…” a artistei vizuale Suzana Fântânariu, curatoriată de Cristina Simion și realizată în colaborare cu artistul video Andrei Cozlac. Vernisajul expoziției va avea loc pe 16 ianuarie 2023, ora 18.00, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, și va fi însoțit de lansarea volumului de poezie „Exces de Melancolie”, recent apărut la Editura Avalon din Cluj-Napoca.

La mai bine de un deceniu de la ultima sa expoziție bucureșteană („Hipersemne“, la sediul Institutului Cultural Român, 2010), Suzana Fântânariu revine în capitală cu o expoziție excepțională, în care prezintă în premieră două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen). „Jurnalele Utopice” sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetal-lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.
Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersie în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.

Suzana Fântânariu (n. 1947) este una dintre cele mai importante artiste vizuale ale artei contemporane românești, timp de un sfert de secol profesor universitar dr. al Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității de Vest din Timișoara, autoare a numeroase studii și articole despre artă și a unui recent apărut volum de poezie, doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. A avut zeci de expoziții personale naționale și internaționale și a participat la sute de expoziții colective, bienale și trienale, tabere de creație și concursuri. A primit Medalia de Aur și Efigia de Membru permanent al Clubului UNESCO Vicenza la Bienala Internațională Di Carta/Papermade, Schio, Italia (2021), Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2018), Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (2014), Bursa Națională „Constantin Brâncuși” la Paris (2006), Premiul de Excelență al Bienalei Internaționale de Gravură de la Beijing (2003), Premiul I al Bienalei Internaționale de Arta Sharjah, U.A.E. (1997), Premiul II al Bienalei Internaționale de Gravură de la Maastricht (1993), Premiul I la Bienala Internațională de Artă Contemporană a Țărilor Francofone Paris (1992).

Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video, lector universitar dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale, profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte din Târgu Mureș. Experimentalist, interesat de cele mai noi tehnologii multimedia, a colaborat la numeroase proiecte de visuals, video-mapping, proiecțiimlive, a fost artist invitat la bienale și festivaluri internaționale și a fost de două ori recompensat cu Premiul UNITER pentru video-design. A colaborat cu prestigioși artiști vizuali în proiecte interdisciplinare, cel mai recent fiind „Mustața lui Dali” (cu Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici), la Bienala Internațională de Arte.

Expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul 10.00-18.00, iar costul biletului de intrare este de 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari, elevi și studenți. Pentru copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități, angajații PMB și cei ai rețelei de muzee din România, intrarea este gratuită.

Total Views: 161 ,