Seară de poezie britanică la FIPB 2021! Sâmbătă, 16 octombrie 2021, vă așteptăm cu proiecții și lecturi de poezie semnate de Goran Mrakić și Caius Dobrescu. Poeții britanici invitați la FIPB sunt prezenți (Mark Waldron, George Szirtes și Imtiaz Dharker), de asemenea, în antologia „Patru poeți britanici”, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române. Selecția și traducerea sunt semnate de Lidia Vianu.
Vasile Baghiu sosește de la Piatra Neamț, iar Robert Șerban, de la Timișoara pentru a citi în persoană în cadrul FIPB.
Moderator: Luana Stroe
Mai multe informații despre poeții invitați regăsiți pe platforma web multimedia a MNLR, www.culturaindirect.ro.
_____________________
Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face pe baza prezentării certificatului de vaccinare sau a unui test PCR din ultimele 72 de ore ori a unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).
https://vimeo.com/manage/videos/634235209/cf214f7fde
Caius Dobrescu – min. 01:04
Vasile Baghiu – min. 5:08
Mark Waldron – min. 13.30
Robert Șerban – min. 18:18
George Szirtes – min. 24:33
Goran Mrakić – min. 30:29
Dan Mircea Cipariu – min. 34:49
Imtiaz Dharker – min. 41:22
_____________________
Poeți invitați
Caius Dobrescu (n. 1966, Brașov) este poet, eseist și romancier român. Este, totodată, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universității din București, specialist în teoria literaturii. A fost Fulbright Fellow la Universitatea din Chicago. Este membru în Asociația Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). Volume publicate: poezie: 1991– Pauză de respiraţie, împreună cu Andrei Bodiu, Simona Popescu şi Marius Oprea; 1994 – Efebia; 1994 – Spălîndu-mi ciorapii; 1998 – Deadevă; 2006 – Ode an die freie Unternehmung, Ottensheim, Edition Thanhäuser (pentru care a primit în 2009, împreună cu traducătorul în germană, Gerhardt Csejka, premiul oraşului Münster pentru poezie europeană); 2009 – Odă liberei întreprinderi; Romane: 1994 – Balamuc sau pionierii spaţiului; 2007 – Teză de doctorat; 2010 – Euromorphotikon, roman în versuri; 2011 – Minoic. Eseuri: 1998 – Modernitatea ultimă; 2001 – Inamicul impersonal; 2001 – Semizei şi rentieri. Despre imaginarul burgheziei moderne; 2004 – Mihai Eminescu. Monografie; 2013 – Plăcerea de a gîndi.
Vasile Baghiu (n. 5 decembrie 1965, Borleşti, Neamţ, România) este poet, prozator şi eseist, creatorul conceptului poetic al „himerismului”. A publicat zece volume de poezie (Gustul înstrăinării, Rătăcirile doamnei Bovary, Febra, Maniera, Himerus Alter în Rheinland, Depresie, Cât de departe am mers, Metode simple de încetinire a timpului, Visuri pe care mi le pot permite, Respirație asistată), o culegere de proză scurtă (Punctul de plecare), trei romane (Ospiciul, Planuri de viaţă, Fericire sub limite) şi numeroase articole şi eseuri în reviste de cultură importante.
Este laureat al câtorva premii literare, între care Poesis, Aurel Dumitrașcu, Premiul Uniunii Scriitorilor (filiala Iași), Premiul Mihai Ursachi. A obţinut câteva burse „writers-in-residence”, în Germania, Marea Britanie, Austria, Elveția, iar fragmente din opera sa au apărut, în traduceri, în reviste și antologii din străinătate, între care Banipal, Serta, Buchkultur, The Orange Room Review, The Penmen Review, Magma Poetry, Grenzverkehr.
De asemenea, traduceri din poemele sale, însoțite de prezentări ale conceptului poetic al „himerismului”, au fost incluse în ultimii ani în mai multe publicații din Australia, precum The Cordite Poetry Review, The AALITRA Review, Parralel Worlds. Words Reflected, Bordertown (TransCollaborate), Poetry in Process, Coolabah.
Fondator al primei reviste de educație pentru sănătate din România și autor de manuale de specialitate medicală, Vasile Baghiu a avut mai multe experienţe de muncă: asistent medical, ziarist, realizator TV, profesor. Începând din 2008 lucrează în calitate de psiholog la D.S.P. Neamț. Este căsătorit și are doi copii.
Amănunte despre activitatea sa literară pot fi găsite pe „Blogul himeric”: https://vasilebaghiu.blogspot.com/
Mark Waldron a publicat patru cărți de poezie, cea mai recentă, Sweet, like Rinky-Dink, Bloodaxe Books 2019. A fost numit Poetul Noii Generații de către Poetry Book Society în 2014.
Robert Șerban (n. 1970, Timișoara) este scriitor, jurnalist, editor şi om de televiziune. Licenţiat al Facultăţii de Arte şi Design şi al Facultăţii de Construcţii, ambele din Timişoara, unde trăiește. Este președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.A publicat peste 20 cărți (poezie, publicistică, critică de artă). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cărți de poezii: Firește că exagerez (1994); Odyssex (1996); Pe urmele marelui fluviu / Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor; 2002); Timișoara în trei prieteni (coautor; 2003); Cinema la mine acasă (2006, 2019); O căruță încărcată cu nimic / Ein karren beladen mit nichts (coator; 2008); Moartea parafină (2010); Puțin sub linie (2015); Ascuns în transparență (2017); Tehnici de camuflaj (2018), Poemul curcubeu (2021).
Poemele i-au au fost traduse în mai multe limbi (germană, sârbă, polonă, cehă, engleză, spaniolă, franceză, italiană, olandeză, idiş, maghiară, norvegiană, suedeză, arabă, ucrainiană, turcă etc.) şi au apărut în numeroase antologii şi publicaţii literare din România şi din străinătate. A obținut mai multe premii pentru poezie: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994); Premiul revistei Poesis (2003); Premiul revistei Observator cultural (2006); Premiul filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România (2006); Premiul revistei Luceafărul de dimineață (2010); Premiul revistei Ateneu (2015); Premiul pentru poezie al Filialei Timișoara a U.S.R. (2015), Premiul Radio România Cultural pentru poezie (2015), Premiul agenţiadecarte.ro (2019) etc.
Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul cultural în grad de cavaler.
Cea de-a douăsprezecea carte de poezie semnată de George Szirtes, Reel (2004) a câștigat Premiul T. S. Eliot. Cea mai recentă carte a sa este Fresh Out of the Sky. (2021). Cartea sa de memorii The Photographer at Sixteen (2019) a primit Premiul James Tait Black în 2020. Este membru al Societății Regale de Literatură, co-câștigător al Premiului International Booker cu propriile cărți traduse în diferite limbi – italiană, germană, chineză și maghiară.
Goran Mrakić (n. 1979) a absolvit liceul Dositej Obradovic din Timișoara în anul 1997 și Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara în 2001. A publicat două volume de versuri, trei cărți de aforisme satirice și un volum de proză scurtă, Punk requiem. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din Timișoara pentru debut, Premiul „Vladimir Bulatović VIB“ și Premiul „Radoje Domanović“. Scrierile sale au apărut în mai multe antologii de aforisme din Serbia, România, Bosnia, Spania, Liban și Italia. A tradus din limba română în limba sârbă (și viceversa) mai multe cărți. A lucrat timp de 15 ani ca redactor al ziarului de limbă sârbă Naša reč. În prezent, ocupă funcția de director al Editurii Uniunii Sârbilor din România. Trăiește și lucrează la Timișoara. Lumea e cămașa mea de forță (Editura Brumar, 2020) e prima carte de poeme în proză a lui Goran Mrakić.
Cărți publicate: Романтична хирургија („Chirurgie romantică”, versuri, lb, sârbă), Хулиганске баладе („Balade huliganice”, versuri, lb. sârbă), Српски хард-корени („Rădăcini sârbești hard-core”, aforisme, lb. sârbă), Терористички контранапад („Contraatac terorist”, aforisme, lb. sârbă și română), Punk Requiem (proză, lb. română), Banatski tvor („Dihorul bănățean”, proză satirică în limba sârbă, 2017 și 2019), Moj rodni kraj sveta („Apocalipsa mea de baștină”, aforisme, lb. sârbă, 2018), Povestiri din garaj (proză, lb română, 2018), Lumea e cămașa mea de forță, poeme în proză, lb. română, 2020)
Premii literare: „Radoje Domanovic” (2006, pentru cel mai bun tânăr autor din diaspora sârbească), „Vibova nagrada” (2011, pentru cel mai bun autor de aforisme de lb. sârbă sub 35 de ani), „Zlatni krug” (2013, pentru contribuția la promovarea aforismului sârbesc în lume), Premiul literar pentru debut în limba română al Uniunii Scriitorilor din Timișoara (2015), „Srebrni Orfej” (Frankfurt, 2017)
Traduceri: „Incizii rapide” („Kratki rezovi”) Aleksandar Čotrić, aforisme – 2007, „Antologia aforismului croat” – 2012, „Peščane oaze” („Oaze de nisip”) Valeriu Butulescu, „Roata” („Točak), Mircea Meilă – 2011, „O adunare suspectă de cuvinte” Aleksandar Baljak, aforisme – 2017, „Spre Dobrogea și înapoi”, Milan Micić – 2018.
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul Maratonul de Poezie și Jazz. Între 2011 și 2021, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, care deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este directorul AgențiadeCarte.ro și președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012, la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În decembrie 2002 a obținut titlul de Doctor în Filologie pentru tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.
Imtiaz Dharker este poetă, artistă și creatoare de filme. I s-a acordat Medalia de Aur a Reginei pentru Poezie în 2014. Cele șase colecții ale sale, toate publicate de Bloodaxe Books, includ Over the Moon și cea mai recentă, Luck is the Hook. Poemele sale au fost larg difuzate la radio și televiziune, la metroul londonez și în autobuzele din Mumbai. A avut 11 expoziții personale de desen și, de asemenea, a semnat scenarii și a regizat filme, multe dintre ele destinate ONG-urilor care activează în zona de adăpost, educație și sănătate pentru femeile și copiii din India.