Juan Rulfo – 105 ani de la naștere | 16 mai 2022

0
292

Luni, 16 mai 2022, ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, vă invită să participați la o întâlnire cu povestea vieții și operei scriitorului mexican Juan Rulfo, autor care a reprezentat o adevărată fascinație pentru marii scriitori ai lumii, printre care și scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, pentru generații de cititori care i-au parcurs cărțile, dar și pentru traducători și regizori.

Juan Rulfo s-a născut în Sayula, în statul Jalisco din Mexic, la 16 mai 1917. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii mexicane și universale de secol XX. Își începe studiile în Jalisco, iar apoi le continuă în Guadalajara, unde intenționa să rămână și pentru a urma cursurile universitare.

A fost însă nevoit să se mute în Ciudad de Mexico, unde s-a angajat la Secretariatul Guvernului Mexicului. Pe lângă activitatea de scriitor, Juan Rulfo este cunoscut și ca fotograf, adunând peste 6000 de negative. Debutează în 1953 cu „Câmpia în flăcări”, volum urmat de capodopera „Pedro Paramo”, în 1955, și de volumul „El gallo de oro”, al cărui scenariu a fost scris de Gabriel Garcia Marquez și Carlos Fuentes. În 1970 primește Premiul Național pentru Literatură, iar zece ani mai târziu este primit în Academia Mexicană.

La eveniment, vor lua cuvântul Excelența Sa, domnul José Guillermo Ordorica Roble,  ambasador extraordinar și plenipotențiar al Mexicului în România, lect. univ. dr. Aura Cristina Bunoro (Universitatea din București), conf. dr. Ilinca Ilian (Universitatea de Vest, Timișoara) prin Zoom. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Melania Stancu (Universitatea din București).

Pentru detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451.

Total Views: 291 ,