MNLR | PUTNA 150 – MĂRTURII IDENTITARE

0
640

Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare şi Consiliul Județean Suceava, organizează la Bucureşti, la Putna şi la Dumbrăveni o serie de evenimente menite a marca 150 de ani de la Serbarea Putnei, din 1871. Importanţi scriitori, critici literari, istorici, diplomați, oratori și artiști români au avut un rol fundamental în desfășurarea și/sau imortalizarea acestei serbări, cei mai reprezentativi dintre aceștia fiind Mihai Eminescu (secretar al comitetului pentru Serbarea de la Putna), Ioan Slavici (președintele Societății „România Jună”), Ciprian Porumbescu (la 17 ani, susține, în cadrul evenimentului, un concert de vioară), Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, G. Dem. Teodorescu, pictorii Nicolae Grigorescu şi Carol Popp de Szathmary, A. D. Xenopol, care sosește de la Berlin pentru a susține cuvântarea festivă.

Conform Letopisețelor putnene și Cronicii moldo-polone, în 10 iulie 1466, începe zidirea bisericii Mănăstirii Putna, ceea ce face ca anul acesta să aniversăm și 555 de ani de la punerea pietrei de temelie a lăcașului sfânt. În 1470 a avut loc sfințirea mănăstirii în prezența domnitorului Ștefan cel Mare, a familiei sale, a marilor boieri și a multor credincioși moldoveni. Acest moment istoric a fost marcat, în 1871, la 401 ani de la sfințire, prin depunerea urnei de argint la mormântul lui Ștefan cel Mare, cu pământ din toate provinciile românești și prin adunarea, timp de trei zile, a 3.000 de reprezentanți din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina (aflate în Imperiul Austro-Ungar), Dobrogea (Imperiul Otoman), Basarabia (Imperiul Rus), în prezența preoților și a diaconilor, realizându-se privegherea, liturghia și procesiunea.

De la întâlnirea istorică la mormântul lui Ștefan cel Mare, din 1871, „pornită dintr-un sentiment de pietate către trecutul nostru pe cât de glorios, pe atât de nefericit” (Mihai Eminescu), și până astăzi, vom trece în revistă momentele-cheie ale istoriei românilor și modul în care scriitorii, criticii literari, diplomații, oratorii și istoricii din generații diferite au contribuit la obținerea independenței din 1877 și la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Aceste momente-cheie vor fi marcate printr-o reiterare simbolică a acestei serbări prin deplasarea la Putna a reprezentanților Academiei Române, a unor personalități de marcă ale filologiei românești de la București și Iași, precum și a unor actori și artiști români, recunoscuți și apreciați de public.

 

Evenimente care se desfăşoară la sediul MNLR din Bucureşti (Strada Nicolae Creţulescu 8)

Sâmbătă, 14 august 2021, ora 13.00

Sala Perpessicius, Strada Nicolae Creţulescu 8

Serbarea de la Putna: discursuri, prezenţe şi semnificaţii

Participă: Prof. univ. dr. Silviu Angelescu, criticul literar Nicolae I. Nicolae

 

 

Sâmbătă, 14 august 2021, 14.00 – 16.00; 16.00 – 18.00

Expoziţia de bază a MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Sesiuni de ghidaje tematice pornind de la tema Serbării de la Putna

Prezentare de Daniel Paul Ciobanu

 

Sâmbătă, 14 august 2021, ora 18.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Putna – 150: mărturii identitare

 

De la apelul studenților români la Viena (1869) la prima reuniune a studenților români de pretutindeni (Putna, 1871)

Discursul lui A. D. Xenopol, astăzi

Eminescu în corespondență (volum cu note și comentarii de Dimitrie Vatamaniuc, apărut la Editura Muzeul Național al Literaturii Române, 1998, București)

 

Invitaţi: criticul şi istoricul literar Paul Cernat şi artistul vizual Mircia Dumitrescu

Mesajul audio al criticului literar Alex Ştefănescu, referitor la Serbarea de la Putna

 

Recital şi lecturi din opera eminesciană

Interpretează actorii: Roxana Guttman, Cristina Deleanu, Eugen Cristea

 

Duminică, 15 august 2021

11.00 – 13.00; 14.00 – 16.00; 16.00 – 18.00

Expoziţia de bază a MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Sesiuni de ghidaje tematice pornind de la tema Serbării de la Putna

Prezentare de Radu Băieşu

Evenimente care se desfăşoară la Putna şi la Dumbrăveni

14 – 16 august 2021

Putna – 150: mărturii identitare | Simpozion ştiinţific

Participă: acad. Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion –  preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, acad. Maya Simionescu, acad. Irinel Popescu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi – director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, prof. univ. dr. Ioan Cristescu – director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Cristina Popescu – director general Romfilatelia, Cristian Petcu – președinte al Fundației Colegiului Național de Apărare, Gabriela Dumitrescu, şef Serviciu Manuscrise, Carte Rară, Biblioteca Academiei Române.

Recital artistic: Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Vlad Rădescu

Recital muzical: Adrian Naidin, Mircea Tiberian, Nadia Trohin

***

Aceste evenimente se înscriu în proiectul Putna – 150: mărturii identitare, organizat de MNLR şi dedicat unor momente-cheie şi unor repere ale identității culturale românești. Proiectul este realizat cu sprijinul Guvernului României se desfăşoară în parteneriat cu Academia Română, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare şi Consiliul Judeţean Suceava.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia

Total Views: 639 ,