Vă invităm să urmăriți un reportaj TVRi, „Dialoguri culturale”, producător Sandrino Gavriloaia, despre proiectul INSIDE-OUTSIDE, ce a avut loc în toamna anului trecut în spațiul generos al Grădinii Muzeului Național al Literaturii Române, difuzat în data de 2 martie 2021.
În ciuda rigorilor impuse de pandemie, proiectul INSIDE – OUTSIDE, o continuare a Festivalului Authors´ Reading Month, realizat în coproducție cu Televiziunea Cehă, și-a dorit o apropiere de publicul bucureștean prin lecturi publice, discuții și proiecții ale unor scurt-metraje care au pus în valoare nu numai personalitatea scriitorilor invitați, ci și profilul aparte al Festivalului Luna Lecturilor de Autor (The Authors’ Reading Month), ori conexiunile noastre culturale. Pe parcursul mai multor săptămâni, câțiva dintre autorii români care au participat la evenimentul inițiat de Cehia, respectiv Ana Blandiana, Claudiu Komartin, Filip Florian și Svetlana Cârstean s-au aflat față în față cu moderatorul Magda Cârneci, critic și istoric de artă, curator, dar și cu publicul bucureștean.
Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de lectură publică din Europa Centrală, și la el au participat 30 de scriitori români, alături de autori din Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina. În cadrul festivalului, au fost realizate portretele acestora în format video, care pot fi vizionate pe site-ul Televiziunii Cehe. „Este un proiect de la care am avut de învățat”, spune prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR. „Muzeul Național al Literaturii Române organizează în fiecare an, timp de o săptămână, în București, Festivalul Internațional de Poezie, la care sunt invitați 50 – 60 de scriitori străini și 100 de scriitori români, dar n-am avut dimensiunea pe care am admirat-o la acest proiect și am invidiat-o, dimensiune, s-o numim de marketing, de punere în valoare alături de poezie a frumuseților turistice și cred că acest concept este benefic”.
„Există Festivalul Internațional de Poezie de la București și există și alte festivaluri în alte orașe mari ale României, dar formula inventată de cehi e mai ingenioasă. Scriitorii invitați din câte o țară sunt plimbați în fiecare an în mai multe localități. Variază cumva și peisajul, și recepția, chiar și experiența scriitorilor români în acele orașe și acele medii în care ajung”, afirmă Magda Cârneci.
„Conceptul festivalului este relativ simplu, dar nu atât de comun. A început la Brno, într-unul dintre teatrele orașului, de-a lungul lunii iulie, când este vârful sezonului estival, când nu prea au loc evenimente culturale. În ansamblu, festivalul ajunge să reprezinte într-un mod destul de interesant literatura țării invitate”, spune și Robin Ujfalusi, director
Centrul Ceh București.
Mulțumim, echipei TVRi, pentru reflectarea inedită a proiectului și vizită!
Urmăriți „Dialoguri culturale”, o producție TVRi, aici:
Total Views: 504 ,