De la case adunate… și iarăși la lume date #2

0
405

Deși Casa Memorială „Anton Pann” este temporar închisă, încercăm să păstrăm normalitatea în viețile noastre și să aducem și pe cale virtuală muzeul în casele și în sufletele dumneavoastră, în ciclul „De la case adunate…și iarăși la lume date”.

Vă invităm să pătrundeți într-o poveste despre viața și opera atât de complexă a lui Anton Pann, depănată în Casa Memorială „Anton Pann” de colega noastră Mădălina Șchiopu, căci unde în altă parte ar putea să răsune mai clar muzica altor vremuri sau unde se poate auzi mai bine ecoul întâmplărilor cu haz și tâlc ale lui Nastratin Hogea, decât acasă la „musicul” secolului al XIX-lea?!

„De la case adunate… și iarăși la lume date”, proiect inițiat și realizat de Secția „Case Memoriale” a Muzeului Național al Literaturii Române din București odată cu apariția noului context internațional pandemic, reia seria de materiale documentare realizate în ultimul an, materiale video adresate tuturor categoriilor de public interesate de o experiență virtuală unică în aceste vremuri încă incerte. Prin resursele educative gândite special pentru iubitorii de cultură, vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate prin lumile fermecătoare ale unora dintre cei mai remarcabili și iubiți scriitori din literatura română: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann. Prin materialele realizate sub acest generic, vă invităm să luați parte la un traseu al memoriilor unor oameni, locuri, obiecte, și sperăm să vă apropiem mai mult de arhivele mai puțin cunoscute ale caselor noastre memoriale. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii și gestionarii noștri, pe care mulți dintre cei ce ne urmăresc i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță și care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Casele memoriale s-au redeschis, iar materialele realizate de noi sperăm să vă convingă că fiecare dintre ele merită vizitate.

Echipa de proiect:

Adrian David, muzeograf & Ștefania Baicu, Paraschiva Baranga și Mihaela Constantin, gestionare, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

Dorothea Nicolescu, muzeografe, & Jenica Potop, Mirela Feru, gestionare, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Lelia Spirescu, muzeograf & Verginia Mihai, gestionară, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”

Mădălina Șchiopu, muzeograf & Magda Chiran, gestionară, Casa Memorială „Anton Pann”

Coordonator multimedia: Alex Ursu

Imagine: Gryg Stoica

Proiect coordonat de Andreea Drăghicescu

Total Views: 405 ,