„De la case adunate… și iarăși la lume date” – Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

0
1110

George Călinescu era de părere că spațiul în care a trăit un scriitor rămâne impregnat, întipărit cu personalitatea acestuia, așa cum chipurile de regi rămân imprimate pe monede. Noi, oamenii muzeului, ai Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”, încercăm să păstrăm cât mai autentică această amprentă. Suntem într-un fel parte din familia scriitorului, ne înrudim prin grija pe care o avem pentru casă, prin cunoștințele și secretele pe care le deținem și le împărtășim vizitatorilor, fiind gazde primitoare în numele celor ce nu mai sunt. Vă invităm să vizionați o prezentare a acestui minunat loc din București și să ne cunoașteți un strop, de la distanță, înainte să veniți aici.

„De la case adunate… și iarăși la lume date”, proiect inițiat și realizat de Secția „Case Memoriale” a Muzeului Național al Literaturii Române din București odată cu apariția noului context internațional pandemic, revine cu o nouă serie de materiale documentare adresate tuturor categoriilor de public interesate de o experiență virtuală unică în aceste vremuri încă incerte. Prin resursele educative gândite special pentru iubitorii de cultură, vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate prin lumile fermecătoare ale unora dintre cei mai remarcabili și iubiți scriitori din literatura română: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann. Prin materialele vo realizate sub acest generic, vă invităm să luați parte la un traseu al memoriilor unor oameni, locuri, obiecte, și sperăm să vă apropiem mai mult de arhivele mai puțin cunoscute ale caselor noastre memoriale. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii și gestionarii noștri, pe care mulți dintre cei ce ne urmăresc i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță și care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Casele memoriale s-au redeschis, iar materialele realizate de noi sperăm să vă convingă că fiecare dintre ele merită vizitate.

Proiect coordonat de Andreea Drăghicescu

Echipa de proiect:

Adrian David, muzeograf & Ștefania Baicu, Paraschiva Baranga, gestionare, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

Dorothea Nicolescu, muzeograf & Jenica Potop, Mirela Feru, gestionare, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Lelia Spirescu, muzeograf & Verginia Mihai, gestionară, Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”

Mădălina Șchiopu, muzeograf & Marga Chiran, Mihaela Constantin, gestionare, Casa Memorială „Anton Pann”

Multimedia: Alex Ursu

Imagine: Gryg Stoica

Grafică: Petru Șoșa

 

Total Views: 1110 ,