Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești #14

0
395

Trăim vremuri ciudate, în care statisticile ne dictează viața, ne controlează activitatea zilnică, ne impun orele de odihnă și orele de muncă, ne controlează uneori până și visele.

Dar viața merită trăită. Iată cum arăta o „stașistică” de prin anii 1838, din vremea lui Anton Pann, publicată de Grigore Andronescu în gazeta vremii, pentru „a se cunoaște ce oameni de ispravă sunt francezii”:

„1132 femei fugite de la bărbați

2348 bărbați fugiți de la femei

4175 case despărțite

17345 case certate pe față

13279 case certate în taină

55240 case în care nu-i pasă nici bărbatului de nevastă, nici nevestii de bărbat

3175 case socotite fericite

127 case aproape fericite

13 case adevărat fericite.”

Ironica „Stașistica” pare a fi extrasă dintr-o revistă de umor. Poate că și Anton Pann a găsit ceva alinare în această înșiruire de date, pentru că este anul în care se refăcea după despărțirea de Anica, cea d- a doua soție, iar umorul este cel care ajută la depășirea momentelor grele și care reface curajul și încrederea în viață. Probabil că Pann s-ar fi regăsit la rubrica de „1132 femei fugite de la bărbați”, sau, având în vedere propriile destăinuiri din „diată”, la rubrica „17345 case certate pe față”, el fiind mereu bărbatul părăsit de nevastă, rămas să-și suspine dorurile neîmplinite cu vocea lui de „sopran”, acompaniat de cobză sau chitară.

Anton Pann face deliciul boierilor, intonând cântece de inimă albastră, de dor și jale, sau de petrecere, muzica prilejuindu-i exteriorizarea ofurilor inimii sale deseori rănite.

Dar muzica lui vorbește de la sine despre toate, căci  doar „13 case cu adevărat fericite” spune mult despre viața amoroasă a secolului al XIX-lea.  Și întorcându-ne în prezent, cine știe câte spune și despre situația actuală?!

Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești #14

Echipa de proiect:

Adrian David, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

Dorothea Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Lelia Spirescu, muzeograf Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”

Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Total Views: 395 ,