Remember Martha Bibescu

0
58

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, vă invită marți, 5 decembrie 2023, ora 13.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, la vernisajul expoziției dedicate comemorării a 50 de ani de la trecerea în eternitate a scriitoarei Martha Bibescu.

Expoziția cuprinde pagini de corespondență purtată cu familia, cu Casa Regală, cu personalități importante precum Mihail Sadoveanu, Mihail Sebastian, Petru Comarnescu, Al. Rosetti, Carol Drimer, Nae Ionescu, Ion Pillat, Panait Istrati, Elena Văcărescu, Paul Zarifopol, Adrian Maniu, Octav Șuluțiu, Jean-Jacques Bernard, Rainer Biemel, William Henry Heinemann, Paul Claudel, Benjamin Crémieux, Antoine de Saint-Exupéry și alții; fotografii, o serie de volume în română și în franceză, precum și manuscrisul scenariului de film Katia (regizor: Maurice Tournier, scenariu: Lucile Decaux, pseudonim adoptat de Martha Bibescu, principalul rol feminin fiind interpretat de Danielle Darrieux). Filmul redă povestea Katiei, tânăra de care se îndrăgostește țarul Alexandru al II-lea.

Documentele fac parte din arhiva muzeului și din colecția Arhivelor Naționale. În cadrul vernisajului se va proiecta filmul documentar „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” | „Martha Bibescu, Nimfa Europa” (Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”). Realizat de cunoscutul regizor de film documentar, Sabina Pop, „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” depășește limitele povestirii biografice tradiționale, aprofundând contextul istoric și cultural care a marcat-o pe prințesă și opera sa. Filmul caută și relevă trăsăturile acestei personalități multivalente, o personalitate care a influențat o epocă.

Expoziția va fi prezentată de: prof. univ. dr. Sabina Pop, Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, Cristian Anița, director general al Arhivelor Naționale ale României, dr. Adrian Majuru, director general al Muzeului Municipiului București, și. prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române. Moderator va fi Eugenia Oprescu, Șef Secție Patrimoniu, Muzeul Național al Literaturii Române.

***

Martha Bibescu s-a născut la 15 ianuarie 1886, la București, și s-a stins din viață la Paris, în 28 noiembrie 1973. Copilăria și-a petrecut-o la conacul de la Balotești, apoi la Biarritz și Paris. Educația pe care o primește în familie, precum și în orașele pariziene va fi completată de perioada belgiană, unde va fi instruită la o mănăstire cu profil românesc. Se căsătorește cu George Valentin Bibescu în anul 1905, dobândind titlul de principesă. Călătorește în Persia și în Turcia, iar paginile de memorialistică vor fi publicate în volumul cu titlul Huit paradis, în anul 1908, pentru care va primi Premiul Academiei Franceze, și despre care au scris, printre alții, Anatole France, Jean Moreas și Marcel Proust. Va întreprinde și alte călătorii în Marea Britanie, Egipt, Constantinopol, Italia, Suedia și Spania. Personalitate elegantă, distinsă, plină de farmec și inteligență, Martha Bibescu a fost înconjurată de numeroși oameni valoroși din diferite domenii ale cunoașterii și din diferite țări, cu care a întreținut o corespondență bogată; pentru a numi câteva nume: Paul Claudel, Marcel Proust, Charlie Chaplin, Theodor Roosevelt. Restaurează și pune în lumină Palatul de la Mogoșoaia, primit în dar de la soțul său. Palatul devine un spațiu important al întâlnirilor admirabile și al discuțiilor politice importante. În timpul Primului Război Mondial va coordona activitatea Spitalului de război nr. 118, întemeiat de Regina Maria, participând la îngrijirea soldaților răniți. Moștenind spiritul și darul diplomatic al tatălui său, Martha Bibescu a avut numeroase și importante intervenții în favoarea României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Semnând cu titlul său, Princesse Bibesco, fie cu pseudonimul Lucille Decaux, a publicat aproape patruzeci de volume în limba franceză, a scris numeroase articole, romane, pagini de memorialistică, cronici mondene, eseuri. Multe titluri au fost, de asemenea, traduse în engleză, suedeză, olandeză și germană. Prin intermediul cumnatului său, prinţul Antoine Bibescu, îl cunoaște pe scriitorul Marcel Proust, căruia Martha Bibescu îi dedică volumul Au bal avec Marcel Proust (1928). Activitatea sa a fost recunoscută de instituții prestigioase, cum ar fi Academia Regală din Belgia, a cărei membră devine în 1955; în 1962 i se acordă Legiunea de Onoare, iar în 1966, primește premiul pentru întreaga activitate din partea Academiei Franceze.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!

Total Views: 58 ,