Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #6 cu MIHAELA DEDEOGLU

0
494

Prin intermediul proiectului „Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor”, am pornit în (re)cunoașterea și (re)vizitarea unor personalități culturale remarcabile care avem certitudinea că nu vor marca doar scena culturală contemporană, ci vor deveni parte a celei mai autentice moșteniri culturale viitoare care se constituie cu pași siguri zi de zi. Împreună cu invitații noștri dezvăluim acel fir roșu care leagă marile spirite de ieri de istoria prezentă a oamenilor mari de astăzi. Și într-o zi, meditând asupra primelor 10 nume ale acestor invitați, am sesizat că în fiecare dimineață, începând cu ora 10.00, și până în amiaza târzie, la ora 13.00, există acea personalitate culturală care nu doar că a avut în studioul său mii de invitați remarcabili care ne-au povestit despre activitatea lor, despre ce le place să facă mai mult, despre proiectele de ieri și de astăzi, dar și că există un moment în fiecare zi a săptămânii în care pare că întreaga scenă culturală actuală se reunește în jurul unei singure emisiuni #ZEBRA și a producătoarei, realizatoarei, moderatoarei care ne aduce în case, prin intermediul undelor radio, pe frecvențele RFI Romania, vocile cele mai fascinante ale unei lumi atât de efervescente: jurnalista Mihaela Dedeoglu.

Mihaela Dedeoglu este invitata episodului #6 din prima serie a proiectului „Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor”, alături de care am vizitat de curând Mărțișorul lui Arghezi, un scriitor atât de celebru printre cititorii de toate vârstele, care a excelat în jurnalism nu doar ca pamfletar desăvârșit al Cronicii și ca director al Biletelor de papagal, dar și ca om de radio. Discutăm, așadar, cu invitata noastră Mihaela Dedeoglu, astăzi aflată în inedita ipostază de invitat, despre lumile de ieri și de azi, despre Radio-Papagal, despre începuturile sale în lumea televiziunii și a radioului, despre valorile sale, despre aparatele de radio folosite de Arghezi și despre primul aparat de radio al invitatei noastre, despre ce înseamnă astăzi jurnalismul cultural în România și despre rezistența uneia dintre cele mai longevive emisiuni culturale de la noi, despre oamenii din trecut cu care și-ar fi dorit să lucreze la vremea lor, dar și în vremurile noastre. O altfel de întâlnire cu vocea Mihaelei Dedeoglu, atât de plină de emoție și atât de autentică și de fascinantă în fiecare trăire.

Mihaela DEDEOGLU este realizatoarea emisiunii Zebra la RFI România din 2007. În adolescență a colaborat cu televiziunea Română și, mai ales, cu Programul 3 al Radio România, instituție în care a și lucrat până în 1993. A fost realizatoarea programului matinal la Radio Total de la înființare și până în 1996. A colaborat și cu Radio Europa Liberă, Pro TV și Acasă. A fost redactor la revista „Exces” și redactor – șef la „Elle România”. Înainte de la veni la RFI a fost director de publicații la Modern Media Group, editor al publicațiilor profesionale „Dialog Textil”, „Constructiv” și „Vitrina”, revistă pe care a creat-o.
„Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” este un proiect prin care vom spune poveștile obiectelor de patrimoniu aflate în cele cinci case memoriale aflate în patrimoniul MNLR împreună cu personalități culturale remarcabile din diferite domenii, a căror istorie personală se întâlnește cu istoria obiectelor prezentate de ei. Nu vom afla doar povestea obiectelor de patrimoniu, fie ele mai valoroase prin prețiozitatea și unicitatea lor sau prin contextualizarea istorică și prin importanța pe care au dobândit-o datorită scriitorilor cărora le-au aparținut și familiilor acestora, ci vom împărtăși și amintiri și trăiri din viața invitaților noștri.

Episodul #6 a fost difuzat în regim de premieră live pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române marți, 2 februarie 2021, ora 21.00, și este disponibil pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturainidrect.ro

Echipa de proiect:
Adrian David, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Doro Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
Cazacu Lelia, muzeograf Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”
Madalina Schiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Imagine: Gryg Stoica și Alex Ursu
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Andreea Drăghicescu

Total Views: 494 ,