Ziua Națională a Lecturii la MNLR | ediția I, 15 februarie 2022

0
476

Organizator: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române

Co-organizatori: Academia Română, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Facultatea de Litere a Universității din București

Parteneri: Romfilatelia, Teatrul de Comedie, Fundația Colegiului Național de Apărare, Muzeul Național al Literaturii Române – Iași, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Colegiul Național „Sf. Sava”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Colegiul National „I. L. Caragiale”, Colegiul Național „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Liceul Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu”, Liceul Teoretic Național și Liceul Teoretic „Traian” și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Academia de Caligrafie, București Mall Vitan, Societatea de Transport Public București (STB)

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AgențiadeCarte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, Revista de Cultură Familia, Revista OPT motive

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

______________

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX.

MNLR propune publicului vizitator al expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și al caselor memoriale ale muzeului o serie de evenimente, printre care și un Maraton, care vizează lectura în multiplele sale înțelesuri: lectura cu voce tare, în fața unui public, lectura în singurătate, lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice, lectura unei ilustrații de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).

Maratonul de lectură va avea loc la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, în intervalul 10.00 – 21.30.

Vom încerca să răspundem câtorva întrebări legate de istoria lecturii și de practici specifice acesteia: ■ ce a însemnat trecerea de la scrierea continuă și lectura cu voce tare sau lectura imaginilor de pe zidurile bisericilor la lectura în tăcere (legată și de apariția punctuației și a paragrafului); ■ care a fost parcursul textului de la tăblițele de argilă la pergament, papirus și hârtie la tabletă; ■ ce elemente influențează lectura? timpul (în zori de zi sau la apusul soarelui), locul (lectura la biroul personal sau pe malul mării), suport (hârtie, ecran), evenimentele sociale pe timp de pace sau război etc; ■ există o „ucenicie a lecturii”, cum  o numea Alberto Manguel? ■ există un ceremonial al ascultării unui text citit? Răspunzând la aceste întrebări, invităm vizitatorii muzeului să ducă povestea lecturii mai departe, cu libertatea pe care ar avea-o în interiorul unui hipertext.

Personalități ale lumii culturale – academicieni, cercetători, scriitori și artiști (Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Irinel Popescu, Mircia Dumitrescu, Mircea Dumitru, Ioan Cristescu, Mircea Dinescu, Dan Mircea Cipariu, Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Horia Gârbea, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Marius Bodochi, Lari Georgescu, Nicu Alifantis, Ion Bogdan Ștefănescu, Adriana Trandafir, Cătălina Mustață, Sandu Pop, Anghel Damian) – vor purta un dialog despre importanța lecturii cu elevi din colegii și licee bucureștene.

De asemenea, va fi lansat întregul poștal Ziua Națională a Lecturii, realizat de Romfilatelia și care poartă sigla MNLR – 65, marcând 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române.

***

Expoziția de bază și Casele Memoriale ale MNLR pot fi vizitate gratuit, în baza unei rezervări.

Persoanele care doresc să participe la evenimentele care au loc la sediul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8) sau să viziteze expoziția sunt invitate să facă o rezervare la programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp, la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma), pentru a descoperi, cu ajutorul muzeografilor, cum pot citi harta unui muzeu și ce semnificații ascunde aceasta.

Intrarea la Casele Memoriale ale MNLR – „Tudor Arghezi-Mărțișor” (Strada Mărțișor 26), „Anton Pann” (Strada Anton Pann 20), „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia 63), „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Strada Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11) și „Ion Minulescu și Claudia Millian” (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12) – este liberă, iar participarea la evenimente este gratuită, accesul și înscrierile pentru atelierele dedicate acestei zile realizându-se pe baza unei rezervări la case.memoriale@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0723.154.052 (Andreea Drăghicescu).

Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

În funcție de evoluția situației pandemice, MNLR își rezervă dreptul de a opera modificări în cadrul programului, existând posibilitatea ca anumite evenimente să fie reprogramate sau difuzate on-line.

***

PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

■ Ora 10.00 – Deschiderea oficială
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88

În deschidere, vor lua cuvântul reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Educației, ai Academiei Române, ai Primăriei Municipiului București și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

În cadrul evenimentului, va fi lansat întregul poștal realizat de Romfilatelia cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Întregul poștal poartă sigla MNLR – 65, marcând astfel împlinirea, în 2022, a 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române.

■ Ora 10.00 – 22.00
Dragoste la prima lectură | expoziție MNLR în București Mall Vitan
Calea Vitan 55 – 59
14 – 28 februarie 2022

Vă invităm să vizitați expoziția Dragoste la prima lectură, organizată de MNLR în parteneriat cu București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Expoziția aduce în atenția publicului un alt fel de sens acordat lecturii: o citire a realității celuilalt, a universului personal și unic, în care pătrundem curioși, uimiți și captivați. Expoziția este, totodată, o invitație la lectura scrisorilor ce relevă întâlnirile răscolitoare, iubirile tulburătoare și afinitățile scriitorilor și scriitoarelor din literatura română, ale căror povești sunt împărtășite publicului vizitator de către muzeografii MNLR, care semnează textele de prezentare.

■ Ora 10.00 – 12.00
Universul lui Dem Demetrescu (lectura ilustrației de carte)
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Invitat: Adrian Buga

■ Ora 12.00 – 13.00
Maraton de lectură (I)
Leapșa între personaje
Ceainărie, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Invitați: scriitori de cărți pentru copii – Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Simona Epure, Florin Bican și Cristina Beatrice Preda

Printre cărțile prezentate, va fi și volumul Nananta, semnat de Florin Bică, volum care se înscrie în cadrul proiectului „Noii Povestitori”, destinat creatorilor de literatură pentru copii care își propun să dea glas personajelor de etnie romă.

Voluntari înscriși în cadrul maratonului pentru cei mici: Cristina Rădulescu va citi ,,Povestea celor cinci pâini” de Ion Creangă, iar fiul său, ,,D-l Goe” de I. L. Caragiale.

■ Ora 13.00 – 16.00
Maraton de lectură (II)
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

13.00 – 14.15: Selecție din scrieri în proză de Marin Preda, „Hristoitie” de Anton Pann, „Proze scurte” („Pâinișoară, abacul și robotul”, „Umorul la domiciliu”, „Tristețea vânzătorului de sticle goale”) și „Dresoarea de fantome” de Ion Băieșu, „Teatru descompus” de Matei Vișniec și o selecție din poeziile semnate de Cristian Popescu, Leonid Dimov, George Topîrceanu, Marin Sorescu și alți autori români!

Participă: Mihaela Măcelaru și Simona Stoicescu (actrițe ale Teatrului de Comedie), Radu Băieșu (regizor), precum și Ioana Diaconescu (poetă).

14.15 – 14.45:  Lectură – actrița Simona Măicănescu

14.45 – 15.00: lectură în limbaj mimico-gestual realizată de Monica Cătuțoiu, interpret specializat, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual

15.00 – 16.00: Spectacol-lectură „Ce știa satul” de Ion Valjan.

Interpretează: Gabriela Enescu și Viorel Păunescu.

■ Ora 16.00 – 17.00
Maraton de lectură (III)
Trei ceasuri bune

Lectură din creațiile actorilor poeți Emil Botta, Adrian Pintea, Mircea Albulescu, Flavia Buref, Dorel Vișan, Cristina Tacoi, Mihai Codreanu, Ștefan Radof.

Invitate: actrițele Emilia Popescu, Manuela Ciucur și Simona Mihăescu, însoțite de Loreta Popa.

■ Ora 17.00 – 18.00
Maraton de lectură (IV)

Recitalul a zece poeți care vor avea la dispoziție câte cinci minute pentru a citi din cărțile proprii, precum și din opera poeților generației ’80 – ’90 cu care aceștia rezonează.

Radu Sergiu Ruba, Andra Rotaru (Zoom), Eugen Suciu, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu (Zoom), Bogdan Ghiu, Ruxandra Cesereanu (video), Ion Mureșan (Zoom), Miruna Vlada (Zoom), Tudor Voicu.

■ Ora 18.00 – 19.00
Atelier de lecturi la microscop. Lecturi interdisciplinare
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Ce au în comun un text, un oraș, o partitură și un tablou? Vom afla de la invitații noștri: Florin Iaru (zoom), Adrian Majuru, Ion Bogdan Ștefănescu și Pavel Șușară.

Fiecare ne va însoți în descifrarea fie a textelor literare (paliere de lectură, gesturi și atitudini), fie a orașului sau a unei comunități (elemente de care trebuie să ținem cont atunci când încercăm să definim o comunitate), lectura unei partituri (de la adnotarea la prima vista la algoritmul de descifrare), lectura unui tablou (compoziția piramidală, compoziția deschisă versus cea închisă, compoziția circulară etc). Vom afla cum unele elemente din muzică se regăsesc în literatură (spre exemplu, contrapunctul) sau cum unele structuri din literatură au fost inspirate din compozițiile din pictură.

■ Ora 18.00 – 19.00
Observator Universitas, ediție specială la Facultatea de Litere a Universității din București, Strada Edgar Quinet 5
Invitată: Adela Greceanu
Moderatoare: Carmen Mușat

■ Ora 19.30 – 20.30
Atelier de caligrafie
Ceainărie, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Lectura unei scrieri frumoase este o desfătare pentru ochi și pentru suflet. Încercați diferite tipuri de scriere după o prezentare susținută de Carmen Nistor, de la Academia de Caligrafie.

■ Ora 20.30 – 21.30
Lectură din romanul Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Participă actorii: Rodica Mandache și Marius Manole

Programul activităților la Casele Memoriale ale MNLR:

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” cu Dorothea Nicolescu
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26, sector 4, București

Vizitatorii vor fi întâmpinați de echipa Casei Memoriale „Mărțișor” cu o serie de lecturi speciale înregistrate ale lui Tudor Arghezi, aflate în arhiva casei memoriale, și vor citi o tabletă a marelui scriitor. Ulterior, vizitatorii vor fi introduși în atmosfera casei prin intermediul unui tur ghidat special realizat de Dorothea Nicolescu.

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” cu Lelia Spirescu
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63, sector 4, București

Vizitatorii sunt invitați la un tur ghidat dedicat, „Poezie sau destin”, și vor citi împreună cu echipa casei din marile mici poeme dedicate iubirii.

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” cu Adrian David
Casa Memorială „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu”, Bulevardul Prof. Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11, sector 5, București

Vizitatorii vor putea parcurge câteva dintre cele mai emoționante texte de iubire pe care Liviu și Fanny Rebreanu și le-au dedicat unul altuia și vor pătrunde în atmosfera scrierilor de dragoste de altădată.

■ Ora 16.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” cu Adrian David
Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Bulevardul Prof. Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12, sector 5, București

Vizitatorii vor avea acces la câteva dintre cele mai frumoase texte de dragoste pe care Ion Minulescu și Claudia Millian și le-au scris unul altuia și vor pătrunde în atmosfera uneia dintre cele mai boeme iubiri din istoria literaturii române.

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Anton Pann” cu Mădălina Șchiopu
Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20, sector 3, București

Povestea lecturii începe cu povestea scrierii și a folosirii tiparniței cu secole în urmă. Ce rol a avut tipografia în scriere și lectură și ce cuvinte poartă în ea „Hristoitia”, una dintre cărțile reper ale eruditului Anton Pann, vizitatorii vor afla de la echipa casei memoriale cu ocazia acestei zile speciale.

Vă așteptăm cu drag!

______________

Echipa proiectului:

Coordonator proiect: Ioan Cristescu

Relații Publice: Andreea Balaban, Gabriela Mareș, Loreta Popa, Ilinca Stratan

Programe: Gabriela Toma

Case Memoriale: Andreea Drăghicescu, Dorothea Nicolescu, Lelia Spirescu, Adrian David, Mădălina Șchiopu

Grafică: Petru Șoșa

Multimedia: Alex Ursu

Fotografie: Dan Vatamaniuc

Total Views: 475 ,